Sv._Dimitra_Kievska1 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 Житие на св. преподобна наша майка Димитра Доростолско-Киевска

На 18 април 2008 г. с постановление на Светия Синод на Украинската православна църква монахиня Димитра (Матрона Александровна Егорова) - основателка на Киевския Свето-Въведенски манастир (1878), е причислена към лика на местнопочитаните светии.

 От тогава преподобна Димитра, придобила безсмъртие, сияе в сонма на руските светици.

Монахиня Димитра се е родила в България, в град Силистра (Доростол) през 1810 г. Била е възпитана от благочестивите си родители Александър и Мария в духа на православната вяра и с многочислените примери на житията и благочестието на светиите, прославили се по българските земи.

В края на 20-те години на XIX в. семейството на преподобна Димитра се преселило в Бесарабия. Мъжът на майка Димитра - капитанът от руската армия Иван Егоров - загинал геройски в Кримската война (1853–1856). Самата майка Димитра взела участие в отбраната на Севастопол (1855–1856), помагайки на ранените на бойното поле. За участието си в Кримската война тя получила няколко награди, а също и медал през Руско-турската война (1877–1878), по време на която в дома си в Киев организирала лазарет за ранените войници.

От 1856 г. преподобна Димитра се установила и заживяла благочестиво в Киев. Господ я довел до прага на духовния живот - по Божи промисъл майка Димитра се запознала с Киевския митрополит Исидор (Николски) (1858–1860), който за дълги години станал нейн духовен отец и наставник. Тя го почитала дълбоко и нищо не предприемала без негово благословение, живеейки в непрекъснато послушание към своя духовник.

Митрополит Исидор я наставил на пътя на подвижничеството и вървейки по него, тя могла да направи много за благото на Църквата и на обществото, и да се прояви като истинска християнска благотворителка.

По предложение на владиката майка Димитра взела върху себе си труда по създаване на религиозна женска общност от вдовици и сираци на загиналите войници, и от бездомни бедни жени. За благословение и покровителство на бъдещата обител митрополит Исидор подарил многопочитаната Боголюбска икона на Майката Божия.

С благочестивите трудове на майка Димитра и с нейни средства през 1860–1878 г. е била създадена първата религиозна женска общност в Киев ― Свето-Въведенската, увърдена с Указ на император Александър ІІ на 4/17 март 1878 г. През 1901 г. общността била преобразувана в общежителен манастир.

Майка Димитра обаче не успяла да оглави създадената община. На Всевишния Бог било благоугодно да призове Своята праведница в небесните Си обители. Преподобна Димитра починала мирно на 9/22 март 1878 г. в Санкт Петербург, когато се чества паметта на четиридесетте Севастийски мъченици и Христови войни. По разпореждане на митрополит Исидор тя била временно погребана в Александро-Невската лавра, при Фьодоровската църква.

Преподобна Димитра била тайна монахиня, и постригът ѝ бил извършен по особеното ходатайство на митрополит Исидор и по неговото свидетелство за това, че майката отдавна води живот, подготвящ за монашество.

На 8/21 август 1878 г. тялото на майка Димитра било донесено от Санкт Петербург в Киев и погребано според предсмъртното ѝ желание във Въведенския манастир, в долния храм - костница. Всяка година на 9/22 март, деня на нейната кончина, и на 26 октомври/8 ноември, по случай храмовия празник, киевските митрополити и архимандритите от Киево-Печерската Лавра отслужват Божествена литургия и панихида на гроба на основателката на Свято-Въведенската обител. Отслужват се заупокойни служби и в Александро-Невската лавра.

На 16 септември (по новия стил) 1960 г., след закриването на Въведенския манастир, мощите на майка Димитра били пренесени от храма и препогребани в Зверинецкото гробище. На 8/21 август 1996 г., с благословението на Блажения Владимир, митрополит на Киев и на цяла Украйна, и с разрешение на властите на града се състояло откриването на мощите на майка Димитра и връщането им от Зверинецкото гробище в обителта. При откриването на мощите ѝ било установено, че те са се съхранили частично, като нетленни са останали главата и горната част на тялото. Под светската рокля на подвижницата бил намерен монашески параман, а тялото ѝ било увито в мантия. Всичко това е потвърждение за монашеското пострижение на майка Димитра.

Днешните населници на манастира продължават молитвеното почитане на паметта на неговата строителка, поддържайки и развивайки традицията и извършвайки богослужения в установените дни. Животът на праведницата продължил и след нейната кончина. С подвига на своя богоугоден живот преподобна Димитра получила от Господа дара на благодатната молитва и дивното дарование да изцелява болестите на хората.

Тропар, глас 4

Оставила твоя град Силистра, и преселила се в Киев, устроила обител на Богородица в чест на славното Й Въведение, и почиваща в нея след кончината си, не оставяш молитвеното си предстоятелство. Преподобна майко наша Димитро, поменавай и нас, твоите чеда, та по твоите молитви да бъдем помилвани.

М о л и т в а

О, преподобна и приснопаметна майко наша, Димитро - ангел в плът, помощ, покров и защита на твоята обител, град и страна. Бъди ни помощница и покровителка във всяко добро. Сама търпяла скърби и болести в земния си живот, и въдворена сега с мъдрите деви, с твоето молитвено предстателство пред Господа и Пречистата Му Майка изцеляваш скърбите и болестите на стичащите се на поклонение в твоята обител. И ти, като Подвигоположника Христос си истинска лоза за своята обител, а ние, виждайки раката с твоите мощи, се стичаме към нея като към многоцелебен извор и като лоза, източваща питието на духовното умиление.

И когато в смутно време нечестиви хора разкопаха този извор, разориха твоята обител, изнесоха от нея и закопаха в земята многоценното съкровище на твоите мощи, ти, о преблажена майко, стана мъченица и след смъртта. Но както навреметo, така и сега си се върнала в своята обител и източваш нови струи от чудеса за верните.

О, достоблажена майко, вярваме, че като премина през сянката и нощта на земния живот, ти си се сподобила да видиш светлината на вечния ден в царството на Христа, нашия Бог. Молим те, моли се за нас, та Всемилостивият Господ да ни сподоби, по твоите молитви да видим невечерната, вечносияйна светлина и да прославим в лика на светиите и избраните всевъзпяваното и достойно за поклонение име на Отца и Сина и Светия Дух, во веки веков. Амин.

Снимки от храма на св. Димитра в Киев, заедно с чудотворната икона на Божията Майка "Призри на смирение":

11 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 

 

 8 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 9 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 

DSC09373 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 

 DSC09376 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 

 Kievski_svetici1 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА

 Св. Киевски подвижнички, по средата е майка св. Димитра Доростолско-Киевска

 1 Всемирното Православие - СВ. ДИМИТРА ДОРОСТОЛСКО-КИЕВСКА