mlRVgqVMn64lo0WvgL8iabYAek7fGscH_HF3fVNXVBPo6Ut09HyKQepA-7yrqQedzm21wCuW6sd7SC9D6koXaGfgco3gx21R Всемирното Православие - ОБНОВЛЕНИЕ НА ХРАМА НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ В ЛИДА9855219 Всемирното Православие - ОБНОВЛЕНИЕ НА ХРАМА НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ В ЛИДАНа трети ноември Христовата църква чества обновяването на храма на свети великомъченик Георги в Лида, където е положено честното му тяло[1].

Светият великомъченик Георги пострадал при жестокото гонение срещу Църквата, повдигнато от римския император Диоклетиан. По време на страданията си, докато бил затворен в тъмница, свети Георги помолил слугата си след смъртта му да пренесе тялото му в Палестина. Слугата с точност изпълнил молбата на своя господар.

 Той взел обезглавеното тяло на великомъченика и с чест го погребал в град Рамла[2].

При царуването на благочестивия император Константин почитащите светия великомъченик построили в негова чест прекрасен храм в Лида. В този храм малко преди освещаването били пренесени от Рамла нетленните мощи на светия великомъченик. Това събитие станало на 3 ноември. Не е известно, дали още тогава е било установено ежегодното празнуване на този ден, във всеки случай в месецослова на Сирийската църква от 1030 г. 3 ноември се отбелязва като празничен ден.

Впоследствие великолепният храм на великомъченика, представляващ едно от най-забележителните украшения на град Лида, бил оставен в голямо запустение. От него се запазили само олтарът и самият гроб на светеца, където християните продължили да извършват своето богослужение. През втората половина на ХIХ век православна Русия проявила внимание към този храм. Даренията на благотворителите и средствата, щедро отпуснати от руското правителство, дали възможност на град Лида отново да види този храм благоустроен и украсен. Освещаването на обновения храм се състояло на 3 ноември 1872 г., когато се чествала годишнината от първото му освещаване.

Кондак:

Към избраното и бързо твое застъпничество прибегнали с вяра, молим да се избавим ние, които те възхваляваме, страдалче Христов, от вражеските съблазни и от всякакви беди и злини, за да ти зовем: радвай се, мъчениче Георгие.

Снимка: Гробът на св. великомъченик Георги Победоносец в Лида ( https://www.afon-balkani.org/)

_________________

[1] Лида, или Диосполис, - град в Палестина, в Саронската равнина, в пределите на Вениаминовото коляно.

[2] Рамла - град в Палестина, недалече от Иопия (Яфо).