images?q=tbn:ANd9GcTHFduWvtGxo5gmowGlcCtC-9cdvxxj44WDEjr-JE7_xfSS1qXZ7Q Всемирното Православие - МОЛИТВА КЪМ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА (УДОСТОЕНА С ДАРА ДА ПРЕДПАЗВА ОТ ВНЕЗАПНА СМЪРТ)

Към тебе, премъдра и прекрасна, света, славна и всехвална дево, великомъченице Варваро, аз немощният прибягвам и, като ублажавам с похвали твоите мъченически страдания, падам и те моля: виж греховните ми рани, виж и немощта на моята душа и, подбудена от твоето милосърдие и благост, погрижи се да ме изцериш.

 Обърни внимание на молитвения ми глас и чуй моя вик, като непосрамващо мое прибежище. Моли Светата единосъщна, животворяща и неразделна Троица – Бога за мене, грешния твой раб, да ме помилва сега и в деня на моята смърт.

Аз зная, света дево, че, ако пожелаеш, ти си силна да ми помогнеш, и че нищо не е за тебе невъзможно, стига да не презреш моите молитвени въздишки! Нека твоето многострадално тяло излекува многото страсти на моята душа и тяло. Твоята глава, посечена с меч, нека даде на главата ми вода, очистителна за моите грехове. Нека твоите пречисти устни запазят устата ми от празнословие, и нека ги отварят винаги да възвестяват хвала на Господа. Твоите очи, които са видели Троичната светлина, нека видят и моето желание да върша доброто, тъй че и аз да отвръщам очи, за да не виждам суетата, но винаги да съзерцавам небесното блаженство. Нека твоята отсечена ръка ме напише в книгата на живота и нека ме удостои винаги да издигам ръце към Всевишния, и да не плета измами. Твоите нозе, които са бързали към Божия чертог при небесния Младоженец, нека направят така, че и аз с моите нозе да бързам за всяко добро дело и нека законът Господен бъде светилник пред нозете ми и светлина за моите пътеки. Нека твоите рани ме освободят от моите греховни рани, и нека твоята многократно проливана в мъченията кръв очисти душата и тялото ми от всяка нечистота. Нека твоята смърт не ми даде да умра без изповед и покаяние!

Защото макар и да си прославена като усърдна молитвеница за всеки добър дар, то Господ Бог те е дарувал най-вече с благодатта да избавяш прибягващите към тебе от внезапна смърт. Затова моля те, избави и мене окаяния (окаяната) от нея, чиста дево, великомъченице Варваро, и с всемощните твои молитви, удостой ме, подкрепен с благодатта на Божествените Тайни на Тялото и Кръвта на моя Господ и Спасител, да имам безболестен, непосрамен и мирен завършек на моя живот, и така готов(а) да премина далечния път на смъртта дори до Небесния Сион, където да се удостоя и аз заедно с тебе лице с лице да видя Триединия Бог, и да Го славя винаги, и във вечни векове. Амин.