IMG_4302 Всемирното Православие - СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ТЕРАПОНТ СЕРДИКИЙСКИ

За този свещеномъченик пише известният наш писател Матей Граматик – съвременник на св. Николай Софийски и свидетел на неговия мъченически подвиг през 1555 година, който написал с голямо умение житието му. Там той описва обстановката, в която живял св. Николай Софийски – както географска, така и духовна. В описанието си на духовната обстановка той дава кратки сведения за софийските светци, между които и за свети Терапонт Сердикийски (Софийски).

Той пише така:  „А когато слушаш за жителите на София, не мисли за тукашните, а за небесните граждани, които някога са били наши съжители, на ангелите. Прочее, подобава да поменем двама или трима от тях.

Свещеномъченик Терапонт, който, бидейки жител на това място и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края по време на гонението против християните бил задържан под стража от беззаконниците заради Христовата вероизповед.

Подир много мъчения и обложен с тежки железни вериги той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и така получил мъченическа смърт за Христа. А говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда, и стават там различни изцеления, когато с вяра се пристъпва.’”

Днес един дънер от този дъб се пази като свещена реликва в старинната столична църква Света Петка", гдето се чества паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май.