133466.p.jpg?0 Всемирното Православие - СЛОВО В ДЕНЯ НА ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Днес Православната църква припомня как коварната Иродиада погуби великия Божий пророк Йоан Предтеча. Както ни повествува Светото Евангелие, Ирод, иудейският цар, се оженил за жената на брат си Филип – Иродиада, която имала дъщеря – Саломия (Саломе). Йоан Кръстител изобличавал Ирод за тази негова простъпка и незаконно съжителство. Нечестивата Иродиада затаила гняв и отмъстителност към Божия пророк и търсела повод да го погуби.

Тя непрекъснато настоявала Ирод да накаже жестоко и не само да хвърли в затвора, но и да убие Предтечата. И ето, че пред Иродиада се появил удобен случай да си отмъсти и погуби Божия човек.

Цар Ирод давал пир. Дъщерята на Иродиада – Саломия, също се явила в царските палати и започнала да танцува изкусително пред гостите. Нейният танц толкова много харесал на цар Ирод, че той в своето опиянение и самозабрава се заклел, че ще изпълни всяко нейно желание, дори ако тя поиска и половината му царство. Саломия се посъветвала с майка си и коварната Иродиада я подучила да поиска отсечената глава на Йоан Кръстител. Чувайки желанието на Саломия, Ирод се опечалил, но заради вече дадената клетва не искал да ѝ откаже. Йоан Кръстител бил обезглавен. Така нечестивата и коварна Иродиада успяла да извърши пъкленото си дело.

Злата Иродиада продължава да живее и сега в сърцето на всяка жена – но всъщност, това е дело на сатаната, който подмамва жените и ги кара да извършват това, което не им е дадено от Бога – да властват над мъжете.

Дори добродетелните жени, и те са склонни да властват над мъжете си, но все пак осъзнават, че това тяхно желание е порок, и се борят с него. Онези, които нямат съпрузи, също искат да властват или над семейните мъже, или над съседите си. Много злодеяния на земята са извършени в резултат на това сатанинско женско властване над мъжете. С примери за такива нечестиви дела е изпълнена Свещената история и въобще цялата история на човечеството.

Така например, нечестивата Йезавел непрекъснато преследвала и тормозела светия пророк Илия, заради истината, която той провъзгласявал. Ахав не бил изначално лош цар, но жена му Йезавел имала над него такова огромно влияние, че успяла да го отдалечи и отвърне от истинния Бог, а той отклонил и подвел в идолопоклонство своя народ. Йезавел намислила да погуби Навутей. И успяла - заради това, че не пожелал да продаде лозето си, Навутей бил пребит с камъни.

Самсон обичал своята жена, тя също го обичала, но това не ѝ попречило да го предаде, с коварство да отнеме силата му и той да бъде убит.

Една руска пословица гласи: „По-добре да живееш с аспида – най-отровната змия, отколкото със зла жена”, а друга руска пословица казва: „Където не може да се справи жената, там изпращат сатаната” („Где не справится жена, туда посылается сатана“). Жени, които таят в себе си злост и коварство, имат влияние най-често върху слаби и порочни мъже. Иродиада имала власт над Ирод, защото той бил сребролюбец, сладострастник и пияница. Жените се възползват от слабостите на мъжете си и ги държат „под чехъл“.

Амбицията на жените да управляват държави е неестествено или дори направо - лудост. Екатерина Велика, най-мъдрата от всички руски царици и императрици, във време на тежка военна криза, отпуснала безпомощно ръце. Великият руски пълководец Суворов дошъл при нея, чинно се завъртял на пети и имитирайки кукуригането на петел, казал: „Кокошката не е птица и жената не е човек” (Курица не птица и баба не человек). Вие, жени, не се обиждайте от това, защото жената не съставя цялото, а част от цялото. И една отделна част не може да представлява цялото. Както е известно - очите са само очи, ръцете са само ръце, краката – крака. Тези или други части на тялото не представляват главата. Така и жената е част от цялото, но главата е мъжът.

В Евангелието е казано, че Господ нахранил в пустинята 5 000 човека - освен жените и децата ат. 14: 21). Добре е жените да знаят, че тяхно право и предназначение е да бъдат помощници на мъжа, както и да възпитават децата в страх Божий. Тези християнки, които разбират смисъла на това предназначение, са добри майки, сестри и съпруги. Блажени са тези, които приемат това и нямат амбицията да притежават нещо, което не им е отредено от Бога – т.е. да властват над мъжете и да бъдат над тях.

Ако един мъж притежава този отвратителен недостатък - пиянството, жената трябва да може да прости на съпруга си, не само защото и тя не е лишена от слабости. Какъвто и да е мъжът - той е глава на семейството и стопанин на дома.

Апостол Павел пише в Посланието си до коринтяните, че жената трябва да мълчи в Божия храм, т.е., не трябва да поучава в храма Божий; тя трябва да мълчи и у дома, тъй като мъжът е главата и него да пита, каквото не ѝ е ясно.

Нека си припомним и какво се случило с Иродиада и Саломия след злодеянието на Ирод. Всъщност - постигнало ги тежко Божие наказание. Римският император ги изпратил в изгнание, където живели в нищета и безчестие. А дъщерята на Иродиада – Саломия, както вървяла по заледената река, ледът се пропукал, тя пропаднала и краката и все едно танцували под водата, докато острите ледени късове отрязали главата ѝ. Тази отсечена глава отнесли на майка ѝ Иродиада и на Ирод.

Главата на нашето християнско общество са свещениците. Те водят със себе си в Царството Божие жените и децата, учейки ги непрестанно, че пътят до това Царство се извървява със смирение. Но сред християнските жени има и такива, които не разбират поученията на свещениците, а самите те се опитват тях да учат и поучават. Те не разбират, че какъвто и да свещеникът, той е преди всичко Божи служител, с власт, дадена му свише.

Получавам цял куп писма от лоши жени, наричащи себе си християнки, които ни поучават, нас, свещениците, и дори ни заплашват: ако не направите така, както аз искам, ще отида и ще се оплача по-нагоре. Отначало четях тези писма, но след време започнах да ги разпознавам по почерка и знаейки, че в тях няма нищо разумно, а само нечистота и глупост, без да ги чета, ги хвърлях в печката. И всички тези иродиади стоят тук, в храма!

Всеки манастир има свой собствен устав, който трябва да се спазва. Но жените – и местните, и приходящите, много често желаят да наложат свои правила. Сутрин при нас е прието да се служи братски молебен, на който могат да присъстват само братята. Но ние, свещениците, от християнска любов допускаме и странични хора на този молебен. Но как се държат тези външни богомолци? Те бързат и още преди братята се запътват към чудотворната икона на Владичицата и светите мощи на преподобния мъченик Корнилий, качват се върху солея, обцелуват целия иконостас в Успенския храм и стъпват там, където никой освен свещеника няма право да пристъпи. Нашите братя също понякога нарушават правилата, а редът трябва да се спазва и той е такъв: първо игуменът трябва да се поклони пред чудотворната икона, след това е ред на братята и най-накрая могат да ѝ се поклонят приходящите. Понякога ние строго и дори малко грубо се опитваме да запазим този ред, удържайки тези безпардонни хора, но това не ни помага много, а резултатът е, че заради това не ни обичат.

Християнки! За да се спасите, слушайте само православните свещеници, а не самите себе си или странични хора. Особено бъдете бдителни към онези, които учат и поучават другите, а собствените си прегрешения не са осъзнали и поправили. Каквото не ви е ясно или ви смущава, елате, питайте ни простосърдечно и искрено: например, защо постъпвате така или пък се държите грубо – и ние, каквото е нужно, ще ви обясним.

И така, нека се смирим, да отсечем и изтръгнем всякаква гордост и горделивост, желанието да властваме, амбицията да управляваме и тогава с Божията помощ ще се спасим. Амин.

–––––––––––

Танцът на дъщерята на Иродиада и отсичането на главата на св. Йоан Предтеча. Фреска.