images?q=tbn:ANd9GcT5oBRIsHSuFxiETkc_R-oOyU5lVpjZrN9D385y4geasgrhk3rXKQ Всемирното Православие - СВ. МИХАИЛ ВОИН, БЪЛГАРИН 11.22_sv_M_Voin Всемирното Православие - СВ. МИХАИЛ ВОИН, БЪЛГАРИН Св. Михаил Воин (+ 867 г.) е по произход българин. Роден е в гр. Потук (предполага се, че това е днешният Батак) и е живял навярно във времето на благоверния български цар св. Борис-Михаил. Бил син на богати и благородни родители, още от детство обикнал чистия живот, имал страх Божи, подвизавал се в молитва и пост, щедро раздавал на бедните милостиня, поради което и неговите родители, и чуждите хора го наричали "светото дете".
Когато станал на 25 години, той бил назначен за началник на една дружина във византийската войска. По това време родният му край още не влизал в пределите на българската държава. В една война на византийския император Михаил ІІІ (865 г.) против агаряните, св. Михаил Воин бил оставен от изплашените гърци сам с неговата дружина. Като призовавал през всичкото време името на Бога, той успял да прогони враговете и заедно с войниците си останал невредим.
Господ го прославил с мощи нетленни, чудотворни. В своето "Похвално слово за Михаил Воин от Потука" св. патриарх Евтимий възкликва: "Ден e не за плач и печал, но за веселие и радост! Понеже праведникът е похвален, хората ще се възвеселят!"