Agios_Efrem Всемирното Православие - СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ЕФРЕМ НОВИ ЧУДОТВОРЕЦ

Свети Ефрем е роден през 1384 г. в Трикала. През 1393 г. османските турци започнали да взимат във войската на султан Баязид I момчета от 14 до 18-годишна възраст. Така през 1398 г., когато бил на 14 години, Константинос Морфис, това било светското име на свети Ефрем, за да не отиде войник, напуснал майка си, която била вдовица, и седемте си братя и се замонашил в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица".

Този манастир се намира в планината Амомон, в Атика, до Неа Макри. Там той се отдал на монашески живот, като пребивавал в разбирателство с братята от манастира.

Така се случило през 1424 г., че османците нападнали манастира и всички монаси били изклани, само монах Ефрем се спасил, защото отсъствал по това време от манастира. Когато се върнал, той намерил телата на братята и ги погребал.

На 14 септември 1425 г. османците повторно нападнали манастира. Този път заловили Ефрем и го измъчвали цели осем месеца и половина. Изтезанията били много тежки. Той бил окачен с главата надолу на едно черничево дърво, което и до ден днешен съществува и от него произлизат много чудеса. Османците прекарвали през корема му дебело запалено дърво, приковали го с остри цигански пирони за дървото. На 5 май 1426 г. св. великомъченик Ефрем Нови Чудотворец предал чистата си душа на Бога. 

На 3 януари 1950 г. чрез видение на игумения Макария от същия манастир, който бил вече девически, светецът показал къде са неговите мощи. Думите отправени към сестра Макария във видението били следните: „Родих се на 14 септември - денят на кръста. И на този ден започнаха мъченията ми. Починах на 42 години".

 Великомъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Паметта му се празнува на 5 май, когато е настъпила мъченическата му смърт, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Тропар, глас 1

В планината Амомон като слънце си пробляснал и мъченически, богоносецо, към Бога си преминал, изтезаван варварски, великомъчениче Христов Ефреме. Затова винаги изливаш благодат на благочестно почитащите те. Слава на този, Който ти даде сили. Слава на Този, Който те увенча. Слава на Този, Който чрез тебе дарява на всички изцеления.