kyriaki-in-big Всемирното Православие - ПРИМЕРЪТ НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ. МОЛИТВА КЪМ СВЕТИЦАТАВъзлюбени братя и сестри,

И тая година събрани в молитва под светлия свод на Божия храм, посветен в памет на света великомъченица Неделя, тачим нейната вечна памет, величаем я и почитаме страданията, които тя претърпяла за Христа, изпросваме нейните молитви и вярваме в застъпничеството ѝ за нас пред Бога.

 Света великомъченица Неделя пострадала за Иисуса в гр. Никомидия във време на гонението на християните при император Диоклетиан. Тя била единствена дъщеря на благочестивите християни Доротея и Евсевий, които дали обет да посветят дъщеря си на Бога. В началото на гоненията родителите ѝ били разделени от нея и предадени на съд на управителя Иуст, а света Неделя била изпратена при съуправителя на Диоклетиана, Максимиан.

Света великомъченица Неделя била жестоко измъчвана за вярата си в Христа. Всички изтезания тя понасяла твърдо, като постоянно се молела на Бога. Господ направил много чудеса за вразумяване на идолопоклонниците. Така, пуснати да я разкъсат диви зверове покорно лягали при нозете ѝ. Като виждали това, много езичници повярвали в Христа. Осъдена на смърт, преди да бъде изпълнена присъдата, тя изпросила време да се помоли. След молитвата спокойно предала душата си на Господа, избавена от римските палачи.

Свети апостол Иаков пише: „Блажен е оня човк, който търпи изкушения, защото след като бъде изпитан, ще получи венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иак. 1:12). Света великомъченица Неделя за своя праведен живот, добри дела, твърда вяра в Христа, за претърпените за Него страдания и смърт се удостоила с венеца на живота и дала за нас пример за вярност на Христа и живот по Христа.

Нека, възлюбени братя и сестри, като празнуваме светлата памет на света великомъченица Неделя, да се поучаваме от нейното праведно житие, богоугодни дела, жертвеност за вярата и да изпросваме застъпничеството ѝ пред Бога за изпълнение на нашите молитви и добри желания.

 

f142f2c6b3 Всемирното Православие - ПРИМЕРЪТ НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ. МОЛИТВА КЪМ СВЕТИЦАТАМОЛИТВА КЪМ СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

Господи Боже на истината! Ти показа чрез живота на Твоята невеста Неделя пример за Своите верни, защото я избра още от утробата на майка ѝ за велики и свети подвизи. Ти обърна внимание на родителската молитва и ги обдари с чедо в светия и велик ден Господен – Неделя, заради което те я нарекоха с това име. Ти изпълни сърцето ѝ с любов към Тебе още от детинство, защото знаеше, че ще Те прослави. Ти я упъти в пътеката на Твоята правда, която минаваше през страдания и мъки, които Ти охлаждаше, за да може нейната млада душа да ги понесе. Ти я предаде в ръце на мъчители и тя стана подражателка на Твоите страдания; и след като претърпя всичко докрай и посрами мъчителите, Твоята ръка се протегна и прибра светата ѝ и чиста душа в жилището на всички, които се веселят.

Сам, Владико, имайки Твоята великомъченица Неделя за наша застъпница пред Божествения Ти престол, озари сърцата ни, та и ние от младини да помним и живеем за Тебе; очисти душите ни от сквернотата на греха; направи телата ни проповедници на Твоята истина; и в края на нашия живот приеми душата ни и ни настани в небесния чертог заедно с всички светии, за да прославяме Тебе – истинския Изцелител и Спасител, заедно с безначалния Твой Отец и пресветия и животворящ Твой Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!

+   +   +

Словото на приснопаметния Българския патриарх Максим е произнесено на храмовия празник на катедралния храм „Св. вмца Неделя“, София, 7 юли 2005 г.

Из книгата „100 години от рождението на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим", изд. Катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“, С., 2014 г.

Молитвата към св. великомъченица Неделя е от фейсбук-страницата на Неврокопска епархия.