sf_epictet_si_astion Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ МЪЧЕНИЦИ ЕПИКТЕТ И АСТИОН ЛОМСКИZ Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ МЪЧЕНИЦИ ЕПИКТЕТ И АСТИОН ЛОМСКИНа 7 юли Църквата почита паметта на светите преподобномъченици Епиктет и Астион, пострадали за Христовата вяра в Алмирис, днешния град Лом през 290 г.  Левкийският епископ Партений описва подвига им в  "Жития на българските светци", СИ, 1979 г.  За първи път  празникът на ломските мъченици у нас беше отбелязан с тържествена света литургия през 2016 г.

Епиктет бил духовник и имал от Бога дар да лекува болни. Младият езичник Астион чул неговата проповед за Христа, повярвал, бил кръстен от Епиктет и го съпровождал навсякъде.

Почитта към ломските мъченици има вековни традиции в Румъния, където св. св. Епиктет и Астион живеели. Това било по време на римския император Диоклетиан, когато християнската кръв се леела като вода. При едно от жестоките гонения те били посечени с меч в гр. Алмирис (дн. Лом).

След Миланския едикт от 313 г. телата на светите Епиктет и Астион са погребани в криптата на епископската базилика на гр. Алмирис. Те остават неизвестни до 15 август 2001 г., когато са открити и изложени за поклонение в архиепископската катедрала на гр. Констанца (Румъния).

Сега мощите на светите Епиктет и Астион се намират в манастира Алмирис, а в Констанца има само няколко частици от тях.

 Молитва към светите Епиктет и Астион

Свети мъченици Епиктет и Астион, погледнете към нас, които смирено падаме пред вашите свети икони и се покланяме на вашите свети мощи и като заслужили голямо дръзновение пред Всемогъщия Бог, молете Му се да ни избави от всички беди и опасности и да ни прости прегрешенията. И като вие, които сте украшение и закрилници на Добруджа, заедно със светите мъченици Зотик Атал, Камасий и Филип, се застъпете за множеството вярващи, които ви почитат.

Приемете нашата любов, хвала и благодарност към милостивия Бог и чрез дара на Всемогъщия излекувайте душевните ни и телесни болести. И както чрез чист живот, вяра и усърдие във вярата сте победили силата на вражеските бесове и сте спечелили благоволение пред нашия Триединен Бог, така ни укрепете във вярата и ни помогнете да бъдем победители в борбата с греха, за придобиване на добродетели в небесните обители.

За да пеем заедно с вас на Христа Бога във вечното Небесно царство, защото на Него подобава всяка слава, чест и поклонение, заедно с Безначалния Негов Отец и Пресветия благ и Животворящ Негов Дух сега и во веки веков. Амин.

 

През 2016 г. румънски духовници дариха на Видинска епархия акатиста на двамата преподобномъченици.

 

1068_feat Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ МЪЧЕНИЦИ ЕПИКТЕТ И АСТИОН ЛОМСКИ

 Манастирът "Св.св. Епиктет и Астион" в Капидава, Румъния