e1c46ab0a361f26378495373f16fb01e-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ БОРИС И ГЛЕБ – СИНОВЕТЕ ОТ БЪЛГАРКАТАНа 24 юли/6 август Православната църква отбеляза паметта на светите благоверни князе Борис и Глеб, любимите синове на св. велик княз Владимир от българка християнка, както пише в Тверския сборник от 1534 г. (с голяма вероятност - царица Анна, дъщерята на Борис II; неофициални източници сочат името Милолика - б.пр.).

Първите руски светци са канонизирани заради тяхното смирение пред лицето на мъченическата смърт от ръката на брат им Святополк, наречен заради злодеянието си Окаяния.

След смъртта на великия княз Владимир през 1015 г. започнала борба между синовете му за Киевския престол. Той бил завладян със сила от един от старшите синове на Владимир - Святополк. По-малкият му брат Борис (в кръщение Роман), без да гледа на предложението на дружината си да свали своя единокръвен брат от престола и да поеме управлението в Киев, се отказал да води война срещу Святополк, признавайки неговото старшинство.

Като се опасявал от удар от страна на Борис, Святополк му изпратил убийци, предлагайки му лицемерно съюз. Разбирайки, че го заплашва мъченическа смърт, Борис не се съпротивлявал на убийците, като се стремял да се уподоби на Христос в кроткото понасяне на страданията и не желаейки да въстава срещу брат си. Изпратените от Святополк войници пронизали Борис с копие.

След като се разправил с Борис, Святополк замислил убийството и на другия си по-малък брат — Глеб (в кръщение Давид). Разбирайки, че и той ще стане жертва на междоусобиците, Глеб оплакал кончината на Борис и се молил по-добре да загине, отколкото да извърши братоубийство. Войниците на Святополк убили и Глеб.

Почитанието на светите братя, които предпочели да умрат, но да не отиват против съвестта си, започнало скоро след като на киевския великокняжевски престол се изкачил Ярослав Мъдри. През 1019 г. мощите на св. Глеб били открити благодарение на чудесно явление и били тържествено пренесени във Вишгород и погребени до мощите на неговия брат Борис. През 1026 г. бил осветен първият Борисоглебски храм, построен от княз Ярослав над мястото, където били погребани братята му.

Православната църква чества два пъти паметта на св. благоверни князе Борис и Глеб - на 2 / 15 май и 24 юли / 6 август.