preview_200_200__p1apcomf1619jbc42q911r8i1clb3 Всемирното Православие - СВЕТИ ПРАВЕДЕН ЕВДОКИМimages?q=tbn:ANd9GcRnCio4wWVMKaBE2Mft3SC_ZFTBDDHxhSw6UQ&usqp=CAU Всемирното Православие - СВЕТИ ПРАВЕДЕН ЕВДОКИМСв. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суета бил като крин сред тръни и като злато сред огън.

Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години.

Неговите мощи се показали целебни. Люде умопобъркани и болни оздравявали чрез допиране до неговия гроб. След 18 месеца от смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разложение.

evdokim_595 Всемирното Православие - СВЕТИ ПРАВЕДЕН ЕВДОКИМПо-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква Св. Богородица", построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за вписането им, както говори съставителят на житието му, няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце." Самата пръст, взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни.

Църковни песнопения

Тропар, глас 4

От земли воззвавый тя к небесным селением,
соблюдает и по смерти невредимо тело твое, святе Евдокиме:
ты бо в целомудрии и чистом жительстве блаженне жительствовал еси, не осквернив плоти.
Темже со дерзновением моли Христа Бога, спастися нам.

(Призовалият те от земята към небесните селения
пази и след смъртта твоето тяло невредимо, свети Евдокиме;
ти си живял в целомъдрие и чистота, блажени, неосквернил плътта.
Затова с дръзновение моли Христа Бога да се спасим).

Кондак, глас 2

Вышних желая, с вышними совокупляяся,
и колесницу огненную, божественными восхожденьми добродетелей совершил еси душу,
преблаженне Евдокиме: на земли пожив яко безплотен, Зиждителю всех благоугодил еси.

 

(Пожелал горното и съединил се с него,
си възнесъл душата си с огнената колесница на добродетелите, преблажени Евдокиме:
поживял на земята като безплътен, си благоугодил на Създателя на всички).