modest-ierusalimskiy-patriarh_1_419 Всемирното Православие - СВ. МОДЕСТ, ПАТРИАРХ ЙЕРУСАЛИМСКИСветителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (в Мала Азия, на границата с Армения; виж Кападокия) в християнско семейство и от ранни години почувствал влечение към строгия иночески живот.

Св. Модест приел монашески постриг и по-късно бил настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики – основателят на общежитийното монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и предприел опустошително нашествие в Сирия и Палестина. Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почит ги погребал. С помощта на св. Александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест починал на 18 декември 634 г. на 97-годишна възраст.

 

 

 +      +      +

Превод и съставителство Pravoslavieto.com по житийни и исторически материали от www.days.pravoslavie.ruwww.drevo.pravbeseda.ru и www.pravoslavie.ru.