02.02 Всемирното Православие - СРЕТЕНИЕ  ГОСПОДНЕ

Сретение Господне е празник в чест на посрещането в храма на Богомладенеца Иисус Христос от праведния Симеон. На 40-ия ден от рождението Си Иисус Христос бил занесен в Иерусалимския храм да бъде посветен на Бога и, съгласно закона, да принесат две гургулици.

Духом просветен, в храма отишъл праведният старец Симеон, който от много години очаквал да види Богомладенеца Христа, „Утехата Израилева”. 

Взел Го на ръце, прегърнал Го и произнесъл пророческите слова: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си „с мир…”. И като се обърнал към св. Дева Мария, предсказал ѝ мъката, която има да изживее при Голготските събития. 

Там била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца (Лука, 2:22-39…).

По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

 

Тропар, глас 1

Радвай, се благодатна Богородице Дево, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог, просвещаващ намиращите се в тъма. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, даряващия нам възкресение.

Кондак, глас 1

Осветил девическата утроба с Твоето рождение, Ти си избързал да благословиш и ръцете Симеонови, както подобаваше, сега и нас си спасил, Христе Боже, но умири във войни народа и укрепи царя, когото си възлюбил, Единствен Човеколюбче.