660_bf74f8563a8ad1936081e59f9e7e4550 Всемирното Православие - СВЕТА МЪЧЕНИЦА ВАЛЕНТИНА ПАЛЕСТИНСКАСвета мъченица Валентина произхождала от околностите на град Кесария в Палестина, намиращ се при Средиземно море, където пребивавали римските прокурори като представители на императорската власт. Била девица. Нейната телесна красота се съчетавала с душевната. Тя била християнка. Света Валентина приела мъченическа смърт за изповядване на християнската вяра от управителя на Палестинската област Фирмилиан.

 

Пострадала през 308 г., по време на жестокото гонение при император Максимиан II Галерий (305-311) заедно с двете девици Ената и Павла.

Пред съда на Фирмилиан първо била изправена Ената. Тя произхождала от гр. Газа. При разпита мъжествено се обявила за християнка, заради което по нареждане на управителя отначало я подложили на жесток побой. После я привързали на стълб и започнали да стържат тялото ѝ с метални нокти.

След нея довели при Фирмилиан света Валентина. Обвинили я в непочитане на езическите богове и управителят ѝ заповядал да принесе жертва на идолите. С такава цел я повели към езическия храм, който бил недалеч от съдилището.

Въвели я, а тя вместо да принесе жертва на идолите, смело хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала с гръб към горящия огън. Тогава Фирмилиан се разярил и наредил безжалостно да я бият по ребрата. После я осъдил на посичане с меч заедно с Ената.

Накрая довели света Павла. По заповед на управителя я подложили на най-различни мъки. С помощта на Христовата благодат тя понесла страданията си с голямо мъжество.

Преди да изпълнят присъдата, принесла благодарност на Бога, поклонила се на християните, които били там и приклонила глава под меча. Така предала духа си на Бога.

Мъченица Валентина пострадала заедно с Ената и Павла и паметта им се празнува заедно.

Името Валентина в превод от латински език означава силна.