12780501_0:253:1009:887_1920x0_80_0_0_92788f6e9d2a312afef4af21e8f7bcfa Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВ. АННА %D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%B0 Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВ. АННА Света праведна А́нна (на иврит חַנָּה‏‎ милост, благодат, на гръцкиΑγία Άννα) – майката на св. Богородица, бабата на Господ Иисус Христос, жената на праведния Йоаким, родила дъщеря – Мария, „заради която ще бъдат благословени всички земни родове“.

Анна била най-малката дъщеря на свещеник Матан от първосвещеническия род на Аарон. По баща тя била от Левииното коляно, а по майка – от Иудиното. Бъдещата Божия майка била плод на строгия пост на родителите си и техните пламенни молитви, след като петдесет години след брака си били бездетни.

Св. Йоаким се преставил пред Господа няколко години след въвеждането на 3-годишната си дъщеря в Йерусалимския храм, тогава той бил на 80-годишна възраст. След неговата смърт съпругата му св. Анна се преместила да живее близо до храма, за да бъде по-близо до детето си. И тук св. Анна прекарвала в пост, молитва и благотворение. Починала две години след съпруга си и единадесет години след рождението на Пресвета Богородица.

Била погребана в семейния им параклис в Гетсиманската градина, под Елеонската планина. Мястото е много посещавано и представлява пещера с десетки стъпала, водещи към гроба на Божията майка. Вдясно при слизането е параклисът на св. праведни богоотци Йоаким и Анна, а вляво – параклисът на св. Йосиф Обручник.

През 710 г. император Юстинииан пренесъл мощите и одеждата на св. Анна от Йерусалим в Константинопол. В записки на средновековни западни поклонници се съобщава, че в кипърския манастир Ставровуни се намирали рамото и дланта на св. Анна. В настояще време частици от мощите на св. Анна се съхраняват на Света Гора Атон: лявото ѝ стъпало – в Големия скит „Св. Анна“, дясното – в манастира Кутлумуш, лявата ѝ ръка – в манастира Ставроникита. В различни гръцки манастири и храмове също има нейни мощи: в манастира „Св. Йоан Богослов“ на о. Патмос, както и в църквата „Панагия Горкоепикос“ в Солун. Частица от мощите на св. Анна си пазят и в руския Валаамски манастир.

Мощи на светите праведни богоотци Йоаким и Анна има и в българския манастир  „Св.св. мъченици Кирик и Иулита“ в кватал Горни Воден до Асеновград.

Православният манастир на св. Анна (или манастир на светите праведни богоотци Йоаким и Анна) се намира на мястото, където е бил домът на светите родители, в мюсюлманския квартал на стария град на Йерусалим, близо до Овча купел и Лъвовите врати. Принадлежи към Йерусалимската патриаршия.

Съвременното здание е построено през 1907 г. над пещерата, която в миналото е била част от родителския дом на Пресвета Богородица. На първия етаж на манастира се намира църквата „Рождество Богородично“. Под храма има две пещери. В едната от тях, според преданието, праведната Анна се е молила да ѝ даде Бог чедо. Другата пещера е на мястото където се е родила Пречистата Богородица и където първоначално са били погребани светите праведни богоотци Йоаким и Анна.

Тропар на св. Анна, глас 4

Родилата Живота – чистата Богомайка – си носила в утробата, богомъдра Анно, затова към небесното възприятие, където е жилището на веселящите се, сега в слава радваща се, си се преставила. За почитащите те с любов проси очистване на прегрешенията, присноблажена.

(Жизнь рождшую во чреве носила еси, Чистую Богоматерь,/ богомудрая Анно./ Темже к приятию Небесному, идеже веселящихся жилище,/ в славе радующися, ныне преставилася еси,/ чтущим тя любовию/ прегрешений просящи очищение,/ присноблаженная.)

 1 Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВ. АННА

Домът на праведните богоотци Йоаким и Анна в Йерусалим, където е родена Пресвета Богородица 

  

2b Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВ. АННА

3b Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВ. АННА

Параклисът на светите праведни богоотци Йоаким и Анна в Гетсимания

Източник:

https://jerusalem-patriarchate.info/

Траянополский епископ Иларион. Сияние на светостта.

Вечен календар, изд. ПИК, В. Търново, 1996 г.

Уикипедия

Снимки: Всемирното Православие