69677_600 Всемирното Православие - В ПАМЕТ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕРМОЛАЙ И ДРУГАРИТЕ МУЧестният презвитер Ермолай и неговите състрадалци - свещеномъчениците Ермип и Ермократ, били иереи на светата Никомидийска църква.Те били остатък от онези 20 000 мъченици (паметта им се чества на 28 декември), изгорени в църквата от Максимиан.

Поради страх от езичниците тези трима Господни служители се криели на различни места, но щом някъде се появявал удобен случай, те поучавали езичниците на светата вяра и ги обръщали към Христа.

Така свети Ермолай, като видял лекаря Пантелеймон, след боговдъхновена беседа го обърнал към Христа. А когато Пантелеймон бил задържан за мъчения от нечестивия император Максимиан и бил запитан от кого се е научил на християнска вяра, светецът, като не бил в състояние да излъже, разкрил името на светия християнски презвитер Ермолай. И свети Ермолай, и неговите съслужители - Христовите раби Ермип и Ермократ, веднага били задържани и доведени в нечестивото съдилище.

На разпита те мъжествено изповядали Христа, истинския Бог, и похулили скверните идоли и техните поклонници; заради това, осъдени на смърт от мъчителите, те завършили живота си с посичане с меч. По-подробно за техните страдания се съобщава в житието на свети великомъченик Пантелеймон, поместено на 27 юли.

 

 images?q=tbn:ANd9GcSBHB4zhoy9MqKWB-hl5NC1CL0qsVPMVnuJHA&usqp=CAU Всемирното Православие - В ПАМЕТ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ЕРМОЛАЙ И ДРУГАРИТЕ МУ

 Св. Ермолай и неговите състрадалци - свещеномъчениците Ермип и Ермократ