tsarkvata-pochita-dnes-sveti-machenik-413 Всемирното Православие - ДНЕС ЧЕСТВАМЕ СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АНТИМ, ЕПИСКОП НИКОМИДИЙСКИ († 303). СВ. ФИВА ДЯКОНИСА. СВ. ПРЕПОДОБНИ ТЕОКТИСТ. СВ. МЪЧЕНИЦА ВАСИЛИСА (2)СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АНТИМ НИКОМИДИЙСКИ († 303)

Св. свещеномъченик Антим Никомидийски живял през трети и началото на четвъртия век.  Родил се в град Никомидия, в малоазийската област Витиния. Получил християнско възпитание още от  дете и като възмъжал се отличавал с издигнат над плътските похоти  дух и хармонично  развит характер.
Бил дълбоко смирен, чужд на завист, гняв и леност, изпълнен с любов и мир към всички, с рядко благоразумие и пламенна ревност по Божията слава. Затова християните го намерили достоен за свещеник, а по-късно и за епископ на Никомидийската катедрала.

Антим поел управлението на Никомидийската епархия в тежко време. По това време там живели императорите Диоклетиан и Максимиан. Заради опожарения им дворец, те подложили християните на жестоки гонения. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени около 2000 Христови последователи. Много  християни били хвърлени в затворите, за да бъдат мъчени и убивани. 

По Божие внушение  епископ Антим се оттеглил в едно близко село, откъдето управлявал епархията си. Той изпращал писма, с които искал да укрепи и утеши своето паство, но едно от тези попаднало у  император Максимиан.

Разгневен, императорът пратил конници да намерят и доведат Антим. Той ги приел радушно, нагостил ги и сам се предал. Войниците му предложили да се скрие, но  почтеният старец отказал, като обяснил, че е голям грях е пред Бога да се постъпва против истината.

 „Престъпно е да измамите когото и да било, особено пък този, който ви се е доверил и ви е изпратил. Престъпно е да се допуска лъжа при изпълнението на дълга. Извършете честно онова, което ви е заповядано! Вие не сте виновни за това незаконно поръчение, с което сте натоварени.”, казал Антим и тръгнал с войниците, които по пътя обърнал във вярата и кръстил в една река. 

Епископът се явил пред гонителите, смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч. Това станало в 303 година.

 

 Материалът е подготвен от Руми Борисова