403460_1 Всемирното Православие - СВ. ТЕОФАН МИЛОСТИВИ
voBLXigrZDMLLm1ePO6AVlTv75eu8bK4CPxFK9k0 Всемирното Православие - СВ. ТЕОФАН МИЛОСТИВИСвети Теофан живял в град Газа (Палестина). Бидейки богат и милосърден, той помагал на нуждаещите се от цялото си сърце. Странниците и пътуващите винаги намирали подслон в къщата му. Като издържал съседите си, той останал без имението си и сам станал просяк, но съвсем не съжалявал за изгубеното имущество.

Дори когато изгубил и здравето си и болестта му причинявала тежки физически страдания: тялото започнало да оттича, появили се гнойни рани, от които се носела непоносима миризма, св. Теофан понесъл и това с достойнство, като благодарял и възхвалявал Господа.

В часа на смъртта му се разразила буря и жена му се смутила, че няма да може да погребе съпруга си с почест, както искала. В отговор мъченикът казал, че по Божията воля страданията му са се облекчили, а в часа, когато душата му тръгне за небесните обители, бурята ще спре. И наистина, с последната въздишка на умиращия стихията стихнала и съпругата му открила, че тялото му е станало чисто, без рани и излива благоухание.

След като минали четири дни св. Теофан Милостиви се явил насън на един човек и му наредил да отвали надгробния камък и да открие тялото му. Когато това било направено, се усетило силно благоухание, а от раните на светеца изтичало миро, с което болните се изцерявали.

Преподобни отче Теофане Милостиви, моли Бога да имаме и ние милостиви сърца!