0_67093_f4b390a4_L Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ЙОАН ЛЕСТВИЧНИКНе е известно къде се е родил великият подвижник преподобни Йоан. Предполага се, че той бил сириец. Подтикван от любов към Бога, на седемнадесетгодишна възраст той се оттеглил в Синайската планина, където бил постриган за инок. Там живял деветнадесет години под ръководството на благочестив и мъдър старец и след смъртта му се поселил в пустинното място, наречено Тола, също на Синайската планина.

Тук Йоан се предал на постоянна молитва и на пост; проливал сълзи от умиление и съкрушение на сърцето си. Макар от цялата си душа да обикнал самотния и безмълвен живот, той не се отказвал да наставлява тия, които идвали при него за съвет, и дори приел при себе си един ученик на име Моисей. За Моисей се разказва едно събитие, което доказва как Бог пази верните Си раби.

Веднъж Моисей бил на работа далеч от килията, а преподобни Йоан се молел у дома си. След молитвата леко задрямал и веднага чува, че някой му говори: „Ти спокойно спиш, а ученикът ти се намира в опасност!“ Йоан се събудил, но не знаел къде да намери Моисей и започнал да се моли за него. Привечер Моисей се върнал и Йоан го запитал не се ли е случило с него нещо лошо. „Едва не бях затиснат при падането на един голям камък – отговорил Моисей. – Уморен от работа и от слънчевия пек, аз легнах да си почина на сянка до една надвиснала скала. Веднага ме събуди твоят глас, който ме викаше. Бързо станах и в същото време скалата падна“. Йоан със сълзи благодарил на Господа, Който му известил за опасността на ученика и чул молитвата му.

След дълги години, прекарани в пустинно място, преподобни Йоан, по молба на синайските иноци, се съгласил да бъде игумен на тяхната обител. Той ръководел братята и ги наставлявал на духовен живот и на монашески подвиг.

Неговият голям духовен опит и дълбоката му мъдрост се разкриват в прекрасната му книга „Лествица към рая“, в която той наставлява християните как да устремят мисълта си към Бога и по каква духовна „лествица“, т. е. Стълба на добродетелта, да постигнат християнското съвършенство. По тая книга той е наречен Лествичник. Той написал и съчинението Книга към пастиря.

Св. Йоан Лествичник умрял през 603 година.

Още за св. Йоан и неговата Лествица може да прочетете ТУК.