galery_im_595 Всемирното Православие - ПРЕП. ГЕОРГИ ОТ МАЛЕЯp1e61ptj3s1dpij9i1mcsup9tfq3 Всемирното Православие - ПРЕП. ГЕОРГИ ОТ МАЛЕЯПреподобни Георги от Малея (Пелопонески) (V–VI век), който се прославил с подвижнически живот и благочестие, се отдал на аскетически подвиг на нос Малея, разположен в югоизточния край на полуостров Пелопонес. В миналото този остров бил голяма опасност за преминаващите кораби заради силните ветрове, стръмно спускащите се към морето скали и нападенията на разбойници.

 

Сведенията за живота на преподобни Георги от Малея са оскъдни. Съгласно гръцки богослужебни текстове светецът, въпреки волята на родителите си, които искали да го оженят, станал отшелник и се уединил на нос Малея, за да прекара живота си в мост и молитва. След известно време около него започнали да се заселват ученици и подражатели на преподобния в аскетическите му трудове. Не желаейки земна слава, той се отдалечил в пустинно място на нос Малея и се поселил в едноименната планина, където прекарал много години.

Преподобни Георги от Малея получил от Бога дар на прозорливост, като три години по-рано предсказал смъртта си. Непосредствено преди края на земния си път той събрал в килията монасите от околността и като ги благословил, предал душата си в Божиите ръце. Получил прозвището Георгос (γεωργς - земеделец), заради това, че непрестанно се трудил на нивата на спасението на душите.