30 Всемирното Православие - СВ. ЕМИЛИЯ

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Нейният баща приел мъченическа смърт за вярата при император Ликиний. Омъжва се за адвоката Василий, който впоследствие става свещеник. Двамата се грижели за бедни, приемали странници, давали значителна част от имуществото си за благотворителност. Тя е майката на св. Василий Велики, на св. Макрина и на св. Теозви дякониса, както и на още четири дъщери и трима синове.

Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, са обявени за православни светци. Св. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието.

На 73 г. св. Емилия се разболява, до смъртния ѝ одър са първородната ѝ дъщеря св. Макрина и най-малкият ѝ син Петър. Те изричат имената на останалите си братя и сестри и тя им дава майчинското си благословение. Последните ѝ думи са:

      –  На тебе, Господи, отдавам начатъка и десятъка от плодовете на моята утроба. Начатъкът е първородната ми дъщеря, а десятъкът – този последен син! Ти във Ветхия Завет си заповядал да Ти принасят начатъка и десятъка от плодовете: нека Ти бъдат благоприятна жертва и нека да снизходи над тях Твоята благодат!