images?q=tbn:ANd9GcQTef_o8GELFSZvTh9gDFL4TTRY1iRqOzCayvtwaxkch1HDJLaL-IRRd2Y49EfbJM764NU&usqp=CAU Всемирното Православие - СВ. МЪЧЕНИК ЮЛИАН ТАРСИЙСКИСвети Юлиан, син на сенатор езичник и майка християнка, се родил в киликийския[1] град Аназарв. След смъртта на мъжа си майката на свети Юлиан се преселила в град Тарс[2] в същата провинция. Тук тя кръстила Юлиан в християнската вяра и го възпитавала, като го учела заедно с книжовното обучение на истините на вярата и правилата на християнското благочестие.

Когато Юлиан станал на 18 години, император Диоклетиан[3] подигнал силно гонение срещу християните. Заедно с други християни бил взет и свети Юлиан и заведен на съд при хегемона Маркиан[4]. Но нито жестоките изтезания, нито заплахите, нито обещанията за дарове и почести не могли да склонят благочестивия юноша да принесе езически жертви и да се отрече от Христа.

Цяла година водили Юлиан по различни градове в Киликия, като го подлагали навсякъде на изтезания, но той - подобно на диамант[5], оставал непреклонен в изповядването на Иисуса Христа. Когато довели Юлиан в град Егея[6], нечестивите езичници насила отворили устата на светия мъченик и слагали идоложертвено месо и кръв, защото искали с нечестивите жертви да осквернят чистия и свят Христов раб. След това свети Юлиан бил хвърлен в тъмница. Тук дошла при него благочестивата му майка, която навсякъде го съпътствала и умолявала Господа да укрепи сина ѝ в неговия страдалчески подвиг. Когато мъчителите задържали майката на свети Юлиан и я изправили на съд, тя помолила хегемона да ѝ позволи в продължение на три дни да посещава сина си в тъмницата, за да го убеди да се поклони на идолите. Хегемонът ѝ разрешил свободно да отива при него. Тя прекарвала там дни и нощи и с майчинска любов беседвала с него, със сълзи го увещавала да претърпи докрай временните мъчения, за да се сподоби от Господа с вечни блага в царството на мъчениците.

След като изминали три дни, довели свети Юлиан заедно с майка му на съд пред хегемона. Като мислел, че майката вече е уговорила сина си да принесе идолски жертви, хегемонът започнал да я хвали, но тя открито и безстрашно изповядала името на Иисуса Христа и изобличила езическото безбожие. Също и свети Юлиан безстрашно изповядвал и прославял Иисуса Христа - Единия истински Бог, и изобличавал езическото многобожие. Тогава разгневеният хегемон заповядал да мъчат и двамата.

На майката на светеца - след много изтезания - отсекли стъпалата на нозете ѝ, с които вървяла след сина си, докато го следвала от Тарс. Светия мъченик сложили в чувал, пълен с пясък и с разни отровни влечуги, и го хвърлили в морето. Така завършил своите страдания свети Юлиан. След няколко дни умряла в страдания и неговата благочестива майка и двамата получили венеца на победата от Христа Бога.

Тялото на свети Юлиан било изнесено от вълните на брега, където го намерила една благочестива вдовица от Александрия и с чест го погребала. Впоследствие светите мощи на Юлиан били пренесени в Антиохия[7]. Свети Иоан Златоуст[8], докато бил презвитер в Антиохия, почел паметта на светия мъченик Юлиан с похвално слово.

Кондак:

Непобедим воин на благочестието, на истината служител и оръженосец, нека всички днес достойно да възхвалим Юлиан и да въззовем към него: моли Христа Бога за всички нас.

_________

[1] Киликия - югоизточна римска провинция в Мала Азия.

[2] Тарс - голям населен град в южната част на Киликия, при река Кидна, която недалеч от него се влива в Средиземно море.

[3] Диоклетиан е царувал от 284 г. до 305 г.

[4] Хегемон - управител на област.

[5] Диамант - камък, който е толкова твърд, че надрасква останалите камъни, без сам да се нарани. Това название в църковната литература се дава на много светци, които са се прославили с твърдостта на вярата си.

[6] Егея - един от приморските градове на Киликия.

[7] Антиохия - много древен град в Сирия, който лежи на река Оронт, на 10 версти от устието ѝ в Средиземно море.

[8] Свети Иоан Златоуст - знаменит отец на Църквата от IV и началото на V век; паметта му се чества на 13 ноември.