izobrazhenie_viber_2020-09-03_08-55-33 Всемирното Православие - В ПАМЕТ НА СВЕТА МЪЧЕНИЦА ВАСА И НЕЙНИТЕ ЧЕДА ТЕОГНИЙ, АГАПИЙ И ПИСТСвета мъченица Васа живяла по време на царуването на император Максимиан[15] в град Едеса[16]. Като се съединила в брачни връзки с един идолски жрец, на име Валерий, тя родила три деца: Теогний, Агапий и Пист. Възпитала ги в дух на християнско благочестие, тъй като била християнка (тя получила познания за светата християнска вяра от родителите си).

Оклеветена от мъжа си, тя трябвало да застане на езически съд, пред който изповядала себе си като християнка. Първо била затворена в тъмница заедно с чедата си, а след това изведена и представена пред съда. Синовете ѝ били подложени пред очите ѝ на различни мъчения: отначало повесили и започнали да стържат тялото на Теогний, после бил подложен на бой другият ѝ син, Агапий. Мъчителите одрали кожата му от главата до гърдите, но той мълчал и не проронил нито дума. След това бил подложен на различни мъчения и третият ѝ син. Като гледала мъките и страданията на децата си, майката ги укрепявала и молитвено ги увещавала мъжествено да понесат подвига си. И тримата младежи, като претърпели мъжествено всички мъки, едновременно били посечени с меч.

Като изпратила възлюбените си деца при Христа, Васа се възрадвала. После отново я затворили в тъмница. Мъчили я с глад, но тя получавала храна от ангел, с което се укрепявала за по-големи страдания. След това, съгласно със заповедта на мъчителя, била отведена в Македония и принуждавана да принесе мерзки жертвоприношения. Но тя отказала, за което била хвърлена във вода, а после в огън. След това я били с камъни, но тя останала невредима след всички мъчения. Когато я отвели в идолското капище, тя взела кумира на бога Зевс[17], хвърлила го на земята и го разбила. След това света Васа била дадена на зверовете да я изядат, но останала невредима сред тях. Тогава мъчителите я хвърлили в морето на около тридесет километра разстояние навътре от брега. И всички отдалече видели как трима светли мъже, които сияели по-ярко от слънцето, повели Васа към един кораб и я поставили да седне на престол. Осем дни след това света Васа се явила на воините на един остров, наречен Хелеспонт. Когато за това узнал македонският игемон, на име Филип, написал до управителя на Кизическата страна (Хелеспонтска епархия) да хванат мъченицата. Този, като я хванал, започнал да я принуждава към идолско жертвоприношение. Но като видял, че тя остава непреклонна, заповядал да вържат ръцете ѝ и да я бият немилосърдно по цялото тяло. Накрая заповядал да отсекат честната ѝ глава. Така света мъченица Васа предала своята душа в ръцете на Христа Бога, на Когото се въздава слава сега и винаги и в безкрайни векове. Амин[18].

 

________________

[15] Император Максимиан управлявал източната половина на Римската империя от 305 г. до 311 г.

[16] Град Едеса се намирал в Македония.

[17] Зевс - върховен бог на древногръцката религия, считал се за родоначалник на другите богове.

[18] Кончината на света мъченица Васа и нейните чеда е станала в началото на IV век. В Халкидон около 450 година съществувал храм, построен в чест на света мъченица Васа.