sv_teoksist2 Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ТЕОКТИСТ – БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР ТЕРВЕЛРъководен от желанието да се освети споменът за този български светец, на 27 април 2011 г. приснопаметният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил освети новопостроения тогава храм в чест на светия благоверен български цар Тервел, който в монашество приел името Теоктист, а също така и на св. вмчк Георги Победоносец.

По такъв начин за първи път в България беше издигнат и осветен храм в чест на великия воин и дипломат Тервел. За големите му заслуги за отблъскване на нашествието на арабите бил провъзгласен от византийския император за цар (кесар) през 705 г.

В „История славянобългарска“ първи в списъка на българските светци преп. Паисий Хилендарски поставя „Св. крал Тривелий, наречен монах Теоктист“: „През 703 г., малко след Шестия вселенски събор, приел светото Кръщение и при неговото царуване се покръсти целият български народ. Това първо българско кръщение било при този крал Тривелий. Поради ревността и усърдието, което имал към Бога, малко след това той оставил царската власт и мирската слава, съградил си голям манастир близо до Охрид и в този манастир приел монашески чин. Прекарвал строг живот, завършил свято и богоугодно живота си и се преставил на Бога в този манастир“.

ТРОПАР НА БЪЛГАРСКИЯ ЦАР ТЕРВЕЛ-ТЕОКТИСТ (глас 1-ви)

Трижди великия български кесар Тривелий-Теоктист с песни духовни да възпеем и с венци словесни да увенчаем, защото Тривеличайшата  Троица вярно прослави, като съкруши злобата на невидимите и видими врагове, и със силата на Честния Кръст Христов прогони злочестивите агаряни от Царския град, от пределите на страната българска и спря нашествието им в европейските земи. Сега, като предстои пред престола на Всевишния Творец, да призоваваме тривеликия спасител на Европа да се моли за мир на света и за спасение на душите на тези, които с вяра го прославят и почитат.

+     +     +


Тропарът е съчинен по вдъхновение от Варненския и Великопреславски  митрополит  Кирил на 27 април 2011 година, рано сутринта преди освещаването на новопостроения храм „Св. вмчк Георги Победоносец и свети благоверен Тривелий (в монашество Теоктист) - Тервел, кесар български  в село Мадара.

 

hram_tsar_terevel_sv_teoksisit2 Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ТЕОКТИСТ – БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР ТЕРВЕЛ

 

 

 

 

 

Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец и свети благоверен Тривелий (в монашество Теоктист) - Тервел, кесар български  в село Мадара