p1dmgejjeb1on11qnrvcu14ouunf3 Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ КОЗМА, ЕПИСКОП МАЮМСКИПреподобни Козма Маюмски живял през осми век.

Родил се в град Йерусалим. Родителите му били бедни хора. Още като дете останал кръгъл сирак. Взел го на препитание в дома си един християнин - велможа на дамаския халиф. Тук Козма бил възпитан наравно със сина на халифа Йоан - бъдещият светец на Църквата, Йоан Дамаскин, чиято памет се чества на 4 декември.

Възпитани по християнски, двамата момци завършили образованието си под ръководството на един пленник монах, който бил високо просветен както в богословието, така и във философията, а също и в други науки.

От 732 г. Козма и Йоан, свързали се в тясна дружба, се подвизавали в йерусалимската лавра „Св. Сава". Тук се предавали и на научни занимания. Като своя приятел Козма обичал също много духовните песни. И той, като Йоан, се опитвал да съставя нови духовни песни. Издигнал се също като него в песенното творчество. Станал известен църковен песнописец.

Наречен бил песнопевец. Той не само съставял, но и пеел с голямо умение църковни песни.

Около 743 г., след мъченическата смърт на св. Петър, епископ Маюмски, убит от мохамедани, за епископ Маюмски бил избран преподобни Козма.

Въпреки раздялата, братската дружба между св. Йоан Дамаскин и св. Козма Маюмски продължила и се задълбочила в общото служение на Бога и на Църквата. Духовната връзка не се прекъснала до края на живота им.

Козма починал през 776 година.

В гръцката служба на св. Козма съществува такава песенна характеристика за него: „Ето духовната лира, свещената лира, която вика всички на тайната трапеза. Свещеният и славен Козма предлага медоточни, свещенозвучни песни... И аз с песни искам да украся Козма, началника на песнопевците, равния на учителите, правия образ на духовните хармонични песни, доброгласната тръба, прекрасния извор на мелодиите, ревнителя на ангелското песнонение."

А в една стара славянска ръкописна служба тъй е изобразен св. Козма: „Смиреномъдър и кротък, тих и красноречив, приветлив и незлобен, целомъдър и праведен, прост и чист си бил ти, Козма преподобни. И Бог те е направил светител. И ти, богомъдри, паси своето стадо на трева, оросена със спасителни води!"

Общо за химните на св. Козма Маюмски и тия на св. Йоан Дамаскин съществува такъв отзив: "Между химните на другите песнопевци те са нямали и никога няма да имат равни."