010347 Всемирното Православие - ОТКРИВАНЕ НА МОЩИТЕ И ПРОСЛАВЛЕНИЕ НА СВЕТА ДИМИТРА КИЕВСКА (ДОРОСТОЛСКА)През 1885 г. от Атонския Андреевски скит бил донесен трисъставен кръст с изображение на разпнатия Христос, със стоящите под Кръста Божия майка и св. Йоан Богослов. Този кръст бил поставен върху гроба на монахиня Димитра. В същата година от България била изпратена бяла надгробна мраморна плоча с надпис: „Основателката на Киевската Введенска община монахиня Димитра (Матрона Александрова Егорова). Родена в Силистра през 1810 г., починала на 9 март 1878 година“.


(„Основательница Кіевской Введенской Общины монахиня Димитра (Матрона Александровна Егорова). Родилась въ Силистріи 1810 года, скончалась 9 марта 1878 года“).

 

ОТКРИВАНЕ НА МОЩИТЕ

Введенският манастир е закриван два пъти: през 1930 г. и през 1960, след като дейността му е била възобновена през 1941 г. На 16 септември 1960 г. от храма са изнесени мощите на основателката му майка Димитра и препогребани в Зверинското гробище.

През 1992 г. Введенската църква е предадена на Украинската православна църква. С благословението на Негово Блаженство Владимир (Сабодан), Митрополит Киевски и на цяла Украйна, и с разрешение на градските власти на 8/21 август 1996 г. са открити мощите на подвижницата и са върнати от Зверинското гробище в светата обител. Установено е, че мощите на преподобна Димитра – основателката на манастира – са се запазили частично, нетленни останали главата и горната част на тялото. Под светската дреха на подвижницата се намирал монашески параман, върху лицето ѝ бил положен „наличник“, а самото тяло било обгърнато с мантия. Всичко това е потвърждение, че майка Димитра е била тайна монахиня.

Съвременните обитатели на манастира са продължители на почитта към неговата основателка, поддържайки и развивайки традициите. Три пъти през годината се извършват специални заупокойни богослужения в дните, когато се отбелязва паметта на св. Димитра: 9/22 март - в деня на блажената ѝ кончина; на 26 октомври / 8 ноември, когато е празникът на нейния небесен покровител – светият великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец; на 8/21 август – когато е било първото връщане на нейните свети мощи в манастира, и второто връщане – от Зверинското гробище.

В памет на печалното събитие от 1960 г. – изнасяне на светите мощи на основателката на светата обител от храма в Зверинското гробище, на 3/16 септември, освен богослужението братята и постоянните енориаши на манастира спазват строг пост, за да не бъде нарушаван никога повече покоят на основателката св. Димитра.

ПАМЕТТА НА СВЕТАТА ОСНОВАТЕЛКА НА МАНАСТИРА

В Киевския манастир „Въведения Богородично“ (Свято-Введенский манастир) пристигат множество поклонници от цяла Украйна и от различни краища на православния свят, които се покланят пред мощите на преподобна Димитра. Животът на праведницата продължил и след нейната кончина, тъй като с подвига на своя богоугоден живот преподобна Димитра получила от Господа дара на благодатната молитва и дивното дарование да изцелява болестите на хората.

Саможертва, безстрашие, готовност да се притече на помощ в труден момент – това са тези черти на характера, с които преподобна Димитра се отличавала през живота си. За много хора благотворният пример на жизнения ѝ път може да стане образец при търсенето на пътя към спасението, а разцветът на създадената от нея света обител ще помогне да се разбере и оцени цялата сила на духовния ѝ подвиг.

На 18 април 2008 г. с постановление на Светия Синод на Украинската православна църква монахиня Димитра (Матрона Александровна Егорова) е причислена към лика на светиите. 

В Православния календар на Българската Патриаршия родената в Силистра преподобна Димитра Киевска (Доростолска) е поставена редом до св. великомъченик Димитрий Мироточиви, Солунски чудотворец. Паметта им се празнува на 26 октомври, Димитровден.

 

 

010348 Всемирното Православие - ОТКРИВАНЕ НА МОЩИТЕ И ПРОСЛАВЛЕНИЕ НА СВЕТА ДИМИТРА КИЕВСКА (ДОРОСТОЛСКА)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Св. Димитра Киево-Доростолска (в средата) в събора на киевските свети жени

 

 

 

 

 

 

 

Още за житието на св. Димитра Киево–Доростолска може да прочетете ТУК.