p1b25nbtdjgk61hf41rbr1g00p953 Всемирното Православие - СВ. НИЛ МИРОТОЧИВИ (АТОНСКИ)Преп. Нил Мироточиви († 1651) дошъл на Света Гора Атон заедно със своя чичо йеромонах Макарий и започнал да се подвизава в една пещера на стръмния южен атонски склон, известен като „Светата скала“. Преп. Нил е наречен Мироточиви (Μυροβλτης), тъй като след кончината му неговата глава започнала да източва толкова обилно миро, че неизчерпаемият му поток стигал до морето. По молитвите на местни монаси, които се смущавали поради множеството пристигащи на лодки поклонници, мироточенето престанало и се преместило в обителта на Малевийската Божия Майка (Пелопонес) — в родината на преподобния.

 

От храма, построен от преп. Нил и йером. Макарий, са е запазил само светият престол в олтара. През 1744 г. над пещерата бил издигнат храм „Успение на Пресвета Богородица“ (стенописите в него са от 1752). През 1812 г. кавсокаливийските отци, в знак на благодарност за чудесните изцеления по молитвите преп. Нил, решили да устроят храм в негова чест вътре в самата пещера. По време на строителстото били открити мощите на св. Нил и пренесени във Великата лавра, където били тържествено посрещнати от Цариградския патриарх Григорий V, бъдещият новомъченик, който в това време се подвизавал във Великата лавра.

Понастоящем в килиите „Св. Евфимия“ и „Всички светии“, намиращи се до пещерата на преп. Нил, живеят петима монаси. Самата пещера на преп. Нил след неговата кончина не е обитавана от никого.

 

Някои поучения на св. Нил Мироточиви може да прочетете ТУК