images?q=tbn:ANd9GcSU_R1wKJJKHGT3a0l8UpiKhZg1Pl-DItOtiJRU7CXv7g&s Всемирното Православие - В ПАМЕТ НА ПРЕПОДОБНИЯ ЛУКА, НОВИ СТЪЛПНИКПреподобният стълпник Лука живял при гръцкия цар Роман[59] и при Константин Багрянородни[60], зет на цар Роман и син на Лъв Мъдри[61]. Тогава патриаршеската катедра заемал Теофилакт[62], синът на цар Роман. По това време Гръцката империя била нападната от българите[63]. По заповед на царя Лука бил взет в опълчението и участвал в защитата на родината си. При сражението в гръцката войска настъпила суматоха и хиляди воини били избити. Но с Божия промисъл Лука останал невредим.

После той приел монашеството и преуспявайки в избраното житие, се удостоил с презвитерски сан. Ревнувайки за висше духовно съвършенство, той оковал тялото си в железни вериги, изкачил се на стълб и там пазел толкова строго въздържание, че шест дни от седмицата не приемал никаква храна и само на седмия вкусвал донесената просфора и малко зеленчуци. На стълба той прекарал три години. После, призоваван от Божествено внушение, отишъл на планината Олимп[64], а оттам се преселил в Константинопол.

За да не нарушава своя обет за мълчание, той държал в устата си камък. Накрая се оттеглил в Халкидон[65]. Там също се възкачил на стълб, прекарал на него четиридесет и пет години и се прославил с много чудеса. Така благочестиво преминал земния си път, свети Лука се преселил в обителите на Небесния Отец[66].

 

_______________

[59] Роман I Лакапин царувал от 919 до 944 г.

[60] Константин VII Багрянородни царувал от 912 до 959 г.

[61] Лъв VI Мъдри царувал от 886 до 911 г.

[62] Теофилакт бил Константинополски патриарх от 933 до 956 г.

[63] Българският цар Симеон († 927 г.) дълго воювал с гърците и едва не унищожил Византийската империя през 917 г.

[64] Във Витиния, северозападна област на Мала Азия.

[65] В Мала Азия, на брега на Константинополския пролив, срещуположно на столицата.

[66] Около 970 г.