Feodora_Kesariyskaya Всемирното Православие - В ПАМЕТ НА ПРЕПОДОБНА ТЕОДОРА КЕСАРИЙСКАПреподобна Теодора се подвизавала в кесарийската обител „Света Анна“. Тя живяла при царуването на Лъв Исаврянин и на сина му Константин Копроним(1) и произхождала от знатен и славен род. Баща ѝ, по име Теофил, имал високото звание патриций, а майка ѝ се казвала Теодора.

Бидейки в продължение на много години безплодна, тя се съкрушавала и прилежно се молела на Бога и особено се обръщала със слъзна молитва към Пресвета Богородица, и получила дар, който я уподобил на праведната Анна, майката на света Богородица: безплодната утроба на Теодора била развързана, тя заченала и родила дъщеря.

Когато дъщерята пораснала, майка ѝ я довела в църквата „Света Анна“, понеже била посветена на Бога от раждането си. Девойката Теодора била приета в манастира, където започнала да живее под доброто ръководство на благочестивата игумения и била научена на божествените книги.

Но богобоязливият и добродетелен живот на младата монахиня бил нетърпим за вселукавия бяс, който виждал в това своето посрамване. И ето, той внушил на император Лъв Иконоборец мисълта да омъжи непорочната агница за един от придворните си чиновници. Тя била хваната насила и изтръгната с мъчителна скръб от сестрите в обителта, след което била доведена в Константинопол. Тук всичко вече било приготвено за нейния брак. По царска воля бил приготвен и брачният чертог.

Но съвсем неочаквано краят на този лукав замисъл бил следният: Бог, Който някога наказал египтянина, обхванат от похотливо въжделение към Сарра (Бит. 12:10-20), и Който сринал силата на Тиридат, посегнал на целомъдрието на Рипсимия (2), спасил по чудесен начин и Теодора от оскверняване чрез насилствен брак.

По време на брачния пир столицата била нападната от скитите (3). Годеникът веднага бил изпратен срещу неприятелите и още в първата схватка загинал.

Междувременно, сред всеобщата суматоха, непорочната Христова агница Теодора, възползвайки се от предоставилата ѝ се свобода, незабелязано от присъстващите на брачния пир се скрила и като взела със себе си злато, сребро, скъпоценности и дрехи, украсени със скъпоценни камъни, отишла на брега на морето, качила се на един кораб и се завърнала в своята обител, като се радвала и благодарила на Бога за всичко. А когато после един от царските чиновници, като узнал за укрилата се Теодора, дошъл в манастира и я намерил вече приела пострижение и облечена в дрипа, той, по Божий промисъл, я оставил на мира.

Като се освободила по този начин от преследвачите си, преподобната дотолкова изнурила плътта си с подвизи на въздържание, че костите ѝ се виждали под кожата. Храната ѝ се състояла само от едно неголямо парче хляб, и то през два или три дни. Единствената ѝ дреха била от груба вълна. За постелка ѝ служели остри камъни, покрити от груба дрипа: така тя съблюдавала бдението и по време на неволния сън, а често прекарвала и по цели нощи без сън.

Като не се задоволила с тези подвизи, тя обвила тялото си с железни вериги и дотолкова изнурила всичките си стави и телесни членове, че от раните ѝ излизала смрадна миризма. И така, като процъфтявала с всякакви добродетели в продължение на много години, тя преминала в неостаряващия и блажен живот (4).

_____________________

  1. Лъв III Исаврянин царувал от 717 до 741 г. Наследил го синът му Константин V Копроним (741-775). Тези императори били първите иконоборци. Бел.ред.

  2. Арменският цар Тиридат бил в дружба с римския император Диоклетиан, който си бил избрал християнката Рипсимия за жена, но тя избягала и се скрила в един от манастирите на Армения. Диоклетиан помолил Тиридат да я намери и да му я изпрати, или пък, ако пожелае, да я вземе за жена. Като узнал за удивителната красота на Рипсимия, Тиридат се възпламенил от страстно желание да я обладае и изпратил пратеници с богати подаръци при нея. Но пратениците били поразени от гръм и се върнали в страшен ужас. Разгневеният цар изпратил цял военен отряд. Рипсимия била доведена при царя и въведена в спалнята му. Царят се опитал да извърши насилие над нея, но се оказало, че победителят на готите и персите нямал сили да надвие девицата - невестата Христова.

  3. Скития се наричала страната, разположена на североизточното крайбрежие на Черно море.

  4. Преподобна Теодора починала през втората половина на VIII век.