9k= Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ГЕОРГИ ХОЗЕВИТИменитият отшелник и чудотворец преп. Георги се родил на остров Кипър през втората половина на VІ век. Той последвал брата си Хераклид в лаврата Каламон (Тръстикова) на река Йордан, но понеже бил твърде млад, изпратили го в Хозевския манастир* при Йерусалим. Там с молитва излекувал изсъхналата ръка на своя игумен и отново се завърнал в Каламон, където водил строг монашески живот заедно със своя брат и извършил големи чудеса, между които и възкресението на един мъртвец.

След смъртта на игумена той отново отишъл в Хозева, гдето също просиял с много чудеса. При превземането на Йерусалим от персите на 19 май 614 г. бил взет в плен, но след това го освободили.

Преподобни Георги Хозевит починал през 625 година. Неговият ученик Антоний написал житието му. Тази простичка животопис представлява голяма ценност като извор на сведения за живота на монашеството с точни описания на палестинските манастири и с редки топографически и летописни сведения.

___________

 

01.08_sv_Gr_Hozevit_Greek_orth_monastery_St_John_Hozeva_Desert Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ ГЕОРГИ ХОЗЕВИТ* Хозевският манастир (the monastery of Hozeva) се намирал в дива местност в пустинята Хузив или Хозева, между Йерусалим и Йерихон, вдясно от голям път, по който обикновено преминават поклонници от Светия град за Йордан. Манастирът възникнал през V век. През VI-VIII в. монашеството тук  процъфтявало особено много. Манастирът бил вече наречен Лавра и се славел със строгия живот на подвижниците в него. През XII в. манастирът все още съществувал, но след кръстоносните походи опустял и бил разрушен. В края на XIX в. светата обител била възстановена в памет на св. Георги Хозевит и е действащ и до днес.