Svjatoj-muchenik-Savin-253x400 Всемирното Православие - СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ САВИН И ПАПА (ПАПИЙ)Свети Савин бел египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение против християните той се оттеглил край едно далечно село с много други християни и се затворил в една колиба, където прекарвал в пост и молитва. Но един просяк, комуто Савин бил сторил голямо добро, го издал на властта. Както Юда предал Христа, така и тоя бедняк за две жълтици издал своя благодетел.

Савин и шестима още християни били хванати от царските войници и отведени на съд. След големи мъки Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

 

Muchenik-Papa-331x400 Всемирното Православие - СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ САВИН И ПАПА (ПАПИЙ)Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда. Той живял по време на управлението на император Максимиан.

Заради изповядването на Христовата вяра бил предаден на мъчения в родния си град, след това - в Диокесария и накрая - в Селевкия Сирийска. Били го с пръчки, разкъсвали го с железни куки, като обули нозете му в железни обуща с гвоздеи отвътре, го принудили да извърви дълъг път. Мъченикът завършил земния си живот, завързан за дървен стълб.