Z Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ СОФРОНИЙ СВЕТОГОРЕЦ (САХАРОВ). КРАТКО ЖИТИЕ. НАСТАВЛЕНИЯ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ Преподобни Софроний Светогорец (Сахаров) е роден в Москва на 22 септември 1896 г. Схиархимандрит, свещенослужител и биограф на своя учител преподобни Силуан Атонски („Старецът Силуан“). Приема монашество в манастира Св. вмчк Пантелеймон на Света Гора, Атон.

Сред най-важните му творби са: „Старецът Силуан“, „За молитвата“ и „Да виждаш Бога, както си е“ („Видеть Бога как он Есть“), т.е. да познаеш същността Му.

 

Основател е на ставропигиалния православен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в село Малдън (графство Есекс, Великобритания). Умира на 96 години на 11 юли 1993 г. в Есекс. Канонизиран е на 27 ноември 2019 г. като преподобни Софроний Светогорец.

 

НАСТАВЛЕНИЯ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ

 

За избора на спътник в живота старецът казвал: „За да направи човек избор, е нужна молитва. За да направи правилния избор и Бог да изпрати подходящия човек, е нужна силна молитва“.

„Благословението и молитвата на майката играят голяма роля в живота на детето, защото майката обикновено се моли с болка. А молитвата, извършвана с болка, има особена сила“.

„Голямо значение има фактът, ако във вените на детето тече кръв на родители, които се молят, и ако майката се е молила, когато детето е било още в утробата ѝ“.

„Когато хората встъпват в брак и Бог им дари деца, те трябва да прославят Бога. Ако Бог не им даде деца, те трябва да приемат този факт в мир и да не се обезсърчават“.

Една жена попитала стареца с какво мляко да кърми детето си: със свое или с краве. Старецът отговорил: „Кой го е родил: вие или кравата?“