IMG_6422 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

За шести пореден път Младежки православен център „Чисти сърца” откри новата духовна учебна година в Деня на мъчениците за вяра децата Вяра, Надежда, Любов и майка им София – на 17 септември. В катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян протойерей Запрян Шиков и отец Васил Маджаров отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на децата, родителите и учителите. Детският хор „Чисти сърца” и деца от групите по вероучение изпълниха кратка песенно-поетична програма за празника.

Към децата специално се обърна областният управител инж. Димитър Кръстанов с думите: „Ние сме тук, за да изразим нашата  благодарност и нашата признателност към всички вас от Младежкия православен център „Чисти сърца”, на вашите ръководители, на всички онези, които полагат усърдие, за да се изучават, разпространяват и утвърждават християнските ценности, за да се привличат нови млади хора в Българската православна църква, за да бъдат по-добри, по-честни, по-достойни дните ни. Нека не забравяме, че надеждата, вярата и любовта трябва да ни водят към повече човечност, към повече почтеност и това да бъде во  век. Благодарим ви за това, което правите!”.

Тук беше и началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Муцевски, който искрено подкрепя разностранните изяви на училищните колективи в областта, включително и на „Чисти сърца”. Да споделят празника дойдоха и директорът на ОУ „Стою Шишков” Райчо Кокудев, представители на СОУ „Св. Кирил и Методий”, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, на Съюза на инвалидите, на Ученически отдих и туризъм, родители и приятели. Към всички с благослов се обърна секретарят на архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков.

Тези деца-мъченици и майка им София, тези Христови деца, които се украсиха с Неговия венец, каза той бяха, предани на Всеподателя. Нека и ние винаги да черпим от техните добродетели: „Винаги, деца, имайте вяра, надежда и с любов учете полезните науки и всичко, което ви преподават вашите учители в „Чисти сърца” и във вашите училища. Нека Бог да снизходи  върху вас благодатта да се трудите усърдно и с много сили през новата учебна година. Благодарим на вашите учители и на родителите, че ви изпращат в храма Господен да се учите на добродетелите”.

Втората част на празника бе в учебната зала на „Чисти сърца” в храма с представяне на презентация от 130 снимки за дейността през изтеклата духовна учебна година. Обявен бе новият прием по специалностите. От тази година се възстановява дърворезбата с нов преподавател Милка Кокудева, която ще води също изобразително и приложно изкуство. Останалите ръководители на групи са от основаването на центъра – Николина Жекина и Радка Георгиева по вероучение, Соня Цветкова по хорово пеене, Росица Примовска по журналистика и издателска дейност. Представен бе новият брой на вестник „Чисти сърца”.

В присъствието на отец Запрян Шиков, родителите и гостите председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева изказа благодарност на „Чисти сърца” за дългогодишното сътрудничество, като посочи: „Където в България да ида и кажа, че съм от Смолян, веднага възкликват: „При вас има нещо много-много важно, вие имате „Чисти сърца”. Наистина са чисти сърцата на децата. Благодаря на родителите, на децата, на учителите, че поехте инициатива да помагате на нашите деца и те са едни от вас. Бог да ви закриля”.

 

 IMG_6412 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

 IMG_6414 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

 IMG_6424 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

 IMG_6433 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

 IMG_6476 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА

 IMG_6464 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТКРИ С ВОДОСВЕТ НОВАТА ДУХОВНА УЧЕБНА ГОДИНА