DSCN4146-350x262 Всемирното Православие - ЗАУПОКОЙНА СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАМЕТ НА ПЪРВИЯ ЕКЗАРХ И МИТРОПОЛИТ ВИДИНСКИ АНТИМ. ПРОГРАМА НА ЧЕСТВАНЕТО (2)На 1 декември се навършват 127 години от блажената кончина на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Видинска света митрополия организира редица мероприятия и тържества свързани с почитане паметта на великия българин, духовник, патриот, държавник и светител.

 

Тържествата по отбелязване на 127-годишнина от блажената кончина на екзарх Антим Първи започнаха със Заупокойна света Литургия и панихида на 29 ноември, отслужени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, където се намира и гробницата на екзарха. В богослужението взеха участие и съслужиха архимандрит Евтимий и архимандрит Самуил.

12274620_439270929599713_9033449107432957342_n Всемирното Православие - ЗАУПОКОЙНА СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАМЕТ НА ПЪРВИЯ ЕКЗАРХ И МИТРОПОЛИТ ВИДИНСКИ АНТИМ. ПРОГРАМА НА ЧЕСТВАНЕТО (2)По време на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед във връзка с 13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, а в края на богослужението говори за делото, служението и подвига на екзарх Антим Първи.

Той подчерта, че видинското общество трябва да бъде пример за любов, преданост, тачене паметта и изявяващо личността на екзарх Антим Първи, както и да се ползва от неговия благ пример за силна вяра, надежда и любов. Той сподели, че не можем да се надяваме на почит към личността на Антим Първи от други, външни люде, без да сме направили това ние и да дадем личен пример за уважение и прослава на бележития наш съгражданин.

На светата Литургия и панихидата присъстваха вярващ народ, както и представители на различни видински институции.

На присъстващите бе раздадено осветено коливо за упокоение и помен на екзарх Антим Първи.

 

* * * * * * * 

ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 127-ГОДИШНИНА ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ И МИТРОПОЛИТ ВИДИНСКИ А Н Т И М

 

DSCF3675-350x271 Всемирното Православие - ЗАУПОКОЙНА СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАМЕТ НА ПЪРВИЯ ЕКЗАРХ И МИТРОПОЛИТ ВИДИНСКИ АНТИМ. ПРОГРАМА НА ЧЕСТВАНЕТО (2)

29 НОЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

9:00 ч. – Заупокойна света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин в памет на Негово Блаженство Антим, митрополит Видински и eкзарх Български.

30 НОЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

11:30 ч. – Откриване на изложба посветена на eкзарх Антим Първи в сградата на Държавен архив – Видин.

1 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

12:30 ч. – Кратка заупокойна молитва пред Гробницата-паметник на Първия Български eкзарх Антим в гр. Видин.

12:40 ч. – Поднасяне на венци и цветя в гробницата на екзарх Антим Първи;

13:00 ч. – Среща с официалните гости в сградата на Видинска света митрополия.

2 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/15:00 ч. – Дискусия с ученици върху личността на екзарх Антим Първи в Народно читалище „Цвят – 1870“ , от типа „Световно кафене“.