Antim_I_%281816-1888%29 Всемирното Православие - КОНКУРС ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ IНапомняме на нашите читатели, че Видинска света митрополия, съвместно с Фондация Читалище, списание Читалище и Дружество Будители, обл. Монтана,

о б я в я в а т

РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС

на тема

„Ще бъда блажен,

ако възкръсне България

за нов свободен живот!",

посветен на живота и делото на екзарх Антим I.

 

   Целта на творческото състезание е да увековечи делото на първия и многозаслужил български екзарх (от 1872), виден политик, общественик и Видински митрополит, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Той е една от видните български личности, които възраждат и укрепват България като държава на духа. Да се насочи вниманието на младите и възрастните хора към истинските духовни ценности и непреходни християнски добродетели, които ще ги облагородят, извисят и утвърдят в любовта към Бога и ближния.

   В конкурса могат да участват хора от 5 до 105-годишна възраст в следните категории: 57, 711, 1119 и над 19 години. Те ще се състезават в жанровете: поезия - стихотворение, белетристика - разказ, публицистика - есе, рисунка и кинофилм.    

   Всеки участник може да участва с по едно авторско произведение в категория. Специално жури от известни писатели, членове на Съюза на българските писатели и изкуствоведи ще оценява представените произведения.  

     Победителите, класирани на първо, второ и трето място във всяка възрастова категория, ще получат награди. Специална награда ще връчи Видинската митрополия, Фондация „Читалище” и дружество „Будители” в област Монтана. Предвиждат се и поощрителни призове. Медийният партньор - списание „Читалище”, което тази година ще отбележи своята 150-годишнина, ще публикува наградените творби.

     Всеки участник трябва да изпрати до 1 декември 2022 г. своята творба на имейла Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на адреса на митрополията – гр. Видин 3700, ул. „Баба Вида” № 11, отбелязвайки трите си имена, точен адрес и телефон за връзка.

     За повече информация звънете на телефон 0898 713 342 - Мария Ангелова (за контакти).

     Отчитането на конкурса ще стане в навечерието на Рождество Христово. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на страницата на Видинска митрополия.