O.-Georgi_film1 Всемирното Православие - ПРОЖЕКЦИИ НА ФИЛМА ЗА О. ГЕОРГИ ОТ С. ЖЕГЛАРЦИ „ПЪТЯТ НА ВОИНА“- В гр. Ловеч - на 2 ноември (четвъртък) от 18:00 ч. в катедралния храм "Св.св Кирил и Методий" (с благословението на Митрополит Гавриил). Вход свободен.

- В гр. София на 6 ноември (понеделник) от 18:30 ч. в кино "Одеон" на бул. Патриарх Евтимий № 1. (Билети - на касата на киното).

Предстоят прожекции в гр. Елин Пелин, Пловдив и други градове, за които ще ви информираме своевременно.

Филмът проследява вълнуващия жизнен път на легендарния отец Георги от Жегларци (1923 - 2015) със силни кадри от последната година на живота му и от вдъхновената му проповед на смъртния одър. Без никаква гордост и без никакво скромничене старецът разказва като епически песни ключовите мигове на своя живот в Христа.

 

Той не се уплаши, не избяга в чужбина, не се сниши, не замълча, не се продаде, не се изкуши, не се възгордя, не намрази... Един свещеник-пролетарий с железни мишци и железен характер, който цял живот вади хляба на шестдетно семейство с чукане на камъни и вадене на пясък, се изправи в цял ръст в единоборство срещу Системата и я победи.

В най-трудните години на атеистичния период, когато мнозина свещеници се отказват от вярата и хвърлят расата, неукият работник от най-затънтеното добруджанско село решава да стане свещеник на тяхно място. Приет по чудо (без нужното образование) в Семинарията, той намира там истинското си призвание на духовник и до края на живота си безспирно и неустрашимо проповядва своята вяра. Всички опити на властите да го уплашат или „възнаградят“ се разбиват в неговия неустрашим дух, неговата непоклатима вяра и неговата вкорененост в земята. Примерът му е толкова вдъхновяващ, че във времената на „тоталитарния“ атеизъм цели 20 момчета от Жегларци тръгват по неговия път и стават свещеници. С великодушие, любов към ближните и всеопрощение Христовият войн доживява до последните си земни дни с радост и упование в Бога. Житейският път на отец Георги изявява решаващото значение на личността, която не се огъва от обстоятелствата, а ги променя по свой образ и подобие.

Филмът беше прожектиран при пълни киносалони в София, Бургас, Варна, Добрич, Троянски манастир, Калоферски манастир "Св. Въведение Богородично", манастира "Св. апостоли Петър и Павел" и др. и получи отлични отзиви, както от широката публика, така и от професионалистите.

Сценаристът Георги Тодоров е богослов и православен публицист, автор на многобройни статии и книги – главно в областта на църковната история.
Режисьорът Христо Димитров е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ (2014), „Преводачката на черно-бели филми“ (2007), Реката (1995), Тишина в Камбоджа (1993)., Баща (1989) и др.