O.-Georgi_film Всемирното Православие - НА 5 ЯНУАРИ - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „ПЪТЯТ НА ВОИНА“ ЗА ОТЕЦ ГЕОРГИ ОТ ЖЕГЛАРЦИ

Телевизионната премиера на филма "Пътят на воина" за о. Георги от Жегларци ще бъде на 05.01. (петък) от 21:00 ч. по телевизия Скат. Ще има излъчвания по същата телевизия на 07.01. (неделя) от 16:00 ч и на 14.01. (неделя) от 21:30 ч. Предстоят излъчвания и по други телевизии, за което ще ви информираме своевременно.

Филмът проследява вълнуващия жизнен път на легендарния отец Георги от Жегларци (1923 - 2015) със силни кадри от последната година на живота му и от вдъхновената му проповед на смъртния одър. Без никаква гордост и без никакво скромничене старецът разказва като епически песни ключовите мигове на своя живот в Христа.

 

Той не се уплаши, не избяга в чужбина, не се сниши, не замълча, не се продаде, не се изкуши, не се възгордя, не намрази... Един свещеник-пролетарий с железни мишци и железен характер, който цял живот вади хляба на шестдетно семейство с чукане на камъни и вадене на пясък, се изправи в цял ръст в единоборство срещу Системата и я победи.

В най-трудните години на атеистичния период, когато мнозина свещеници се отказват от вярата и хвърлят расата, неукият работник от най-затънтеното добруджанско село решава да стане свещеник на тяхно място. Приет по чудо (без нужното образование) в Семинарията, той намира там истинското си призвание на духовник и до края на живота си безспирно и неустрашимо проповядва своята вяра. Всички опити на властите да го уплашат или „възнаградят“ се разбиват в неговия неустрашим дух, неговата непоклатима вяра и неговата вкорененост в земята. Примерът му е толкова вдъхновяващ, че във времената на „тоталитарния“ атеизъм цели 20 момчета от Жегларци тръгват по неговия път и стават свещеници. С великодушие, любов към ближните и всеопрощение Христовият войн доживява до последните си земни дни с радост и упование в Бога. Житейският път на отец Георги изявява решаващото значение на личността, която не се огъва от обстоятелствата, а ги променя по свой образ и подобие.

Филмът беше прожектиран при пълни киносалони в София, Бургас, Варна, Добрич, Троянски манастир, Калоферски манастир "Св. Въведение Богородично", манастира "Св. апостоли Петър и Павел" и др. и получи отлични отзиви, както от широката публика, така и от професионалистите.

Сценаристът Георги Тодоров е богослов и православен публицист, автор на многобройни статии и книги – главно в областта на църковната история.
Режисьорът Христо Димитров е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ (2014), „Преводачката на черно-бели филми“ (2007), Реката (1995), Тишина в Камбоджа (1993)., Баща (1989) и др.