260px-Joseph-Bulgarian-Exarch-Grave-Sofia Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЩЕ ОТСЛУЖИ ПАНИХИДА ЗА ЕКЗАРХ ЙОСИФ

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави панихида в памет на Екзарх Йосиф I, която ще бъде отслужена на 18 юни. 

Ежегодно в памет на блаженопочиналия Български екзарх Йосиф I се извършва заупокойна служба край гроба му, който се намира в откритата южна галерия на митрополитския храм на София „Св. Неделя”, в непосредствена близост до светия олтар.

 

Тази година по решение на Светия Синод на БПЦ възпоменанието ще бъде извършено на Задушница, в събота, 18 юни. Панихидата ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит - достоен наследник на Екзарх Йосиф на първосветителския престол на Българската православна църква.

Преди това с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Заупокойната света Литургия, която по приетия обичай се отслужва от някой от младшите епископи на БПЦ, ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията.

Начало на св. Литургия: 9,00 ч. Начало на Панихидата около 10.30 ч.