Mihail_Edesskiy Всемирното Православие - СТРАДАНИЕ НА СВЕТИЯ ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИК МИХАИЛ ЧЕРНОРИЗЕЦСвети мъченик Михаил произхождал от град Едеса и бил син на родители християни. След смъртта им той раздал на бедните всичкото имущество, което му се полагало по наследство от родителите, и отишъл в Йерусалим, за да посети светите места. По това време Йерусалим вече принадлежал на мюсюлманите.

Като се поклонил на светите места, той се отдалечил в обителта на свети Сава и там приел монашество.

 

След известно време бил изпратен от своя наставник в Йерусалим да продава изделията на монасите. Тук го посрещнал евнухът на мюсюлманската царица Сеида, който го взел със себе си, понеже съдовете, които продавал, били много красиви и хубаво изработени, и го довел при своята царица. Царицата, като видяла младия монах, прекрасен на лице, но слаб от пост, се прелъстила от него, започнала да го съблазнява към прелюбодеяние и казала:

- Бъди ми послушен и ако си болен, аз ще те излекувам от болестта.

На тези думи на царицата блаженият Михаил отговорил така:

- Аз боледувам за греховете си; служа на моя Господ Иисус Христос и не искам да те слушам.

Царицата всякак принуждавала светеца към беззаконие, както някога в Египет жената на Потифар принуждавала Иосиф Прекрасни; но целомъдреният Михаил не се съгласявал на беззаконието, убеждавайки царицата така:

- Не мога да направя това, защото съм монах и съм дал обет пред Бога до края на дните си непорочно да запазя чистотата на тялото си.

Но нечестивата жена, след като се убедила, че целомъдреният монах за нищо няма да поиска да се съгласи с беззаконната  молба, се изпълнила със срам и гняв и заповядала да бият светеца с пръчки. След това тя изпратила монаха, като порицател на тяхната вяра, при техния цар, който в това време бил недалече от Йерусалим.

Царят разпитал светеца, заповядал да го развържат и го убеждавал да премине в мохамеданската вяра.

Но светецът казал на царя:

- Не мога да оставя моя Бог и да стана последовател на бяс.

Царят отново започнал да го съблазнява:

- Искай от мене каквото ти е угодно и ще царуваш заедно с мене.

- Ще искам от тебе едно от трите - отговорил му на това светецът: - или да ме пуснеш при моя наставник, или да се кръстиш в името на моя Бог, или чрез посичане с меч да ме изпратиш при Господа, моя Бог.

Но царят заповядал да дадат на светеца чаша със смъртоносна отрова. Светецът, като изпил отровата, останал невредим, по думите на Христа, казани в Неговото свето Евангелие: „ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди”. Посраменият цар заповядал да отсекат с меч главата на Христовия раб посред Йерусалим.

Монасите от обителта на свети Сава взели тялото на мъченика, отнесли го в своята лавра и с почести положили Христовия мъченик заедно със светите отци, прославяйки Христа Бога, дивен в Своите светии. Амин.

+ + +

На този ден се чества и паметта на преподобна Ефросиния, игумения Полоцка, починала в 1173 г.

На същия ден се празнува и намирането (в 1164 г.) на мощите на свети Леонтий, епископ Ростовски, чудотворец.

На този ден се чества и паметта на преподобни Паисий Галически, който бил архимандрит на Успенския Николаевски манастир (близо до гр. Галич), починал в 1460 г.