ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯ

170081.p Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯВ Санкт Петербург ще бъде върната рядката православна икона на Божията Майка "Отрада и Утешение", изчезнала по време на съветското управление. Както съобщава ИТАР-ТАСС, става дума за копие на иконата, пазена във Ватопедския манастир на Атон, което било предадено през XIX век на Възкресенския Новодевичи манастир.

Tselitelnitsa Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯ

Иконата Пресвета Богородица “Изцерителка” e eдно от най-древните изображения на Пресвета Богородица. Тя е била изрисувана по времето на света равноапостолна Нина (IV в.), просветителката на Грузия и днес тази икона се пази в Цилканския манастир в Каталиния. Копие на грузинското изображение е създадено в Русия и е поставено  в Алексеевския женски манастир в Москва. Днес то може да бъде видяно на лявата стена до олтара в храма “Възкресение Христово” в Соколники  (източен административен окръг на гр. Москва).

30871.p.jpg?0 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯПървият и вторият Рим паднаха – четвърти няма да има. Формулата за това се наричаше не гордост, а предпазливост: ако Москва се окажеше недостойна – светът щеше да остане без централна държавна християнска власт. Освен като главен символ, белег на велико призвание, Тихвинската икона, както и Курската, послужиха за символ на странстването на Богородица из изстрадалата руска земя.

images?q=tbn:ANd9GcS5uCcuYyxDTB05oUkuER3aaDniTBMJXTt8sFjIzZNiP83obFgY Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯПразникът на иконата е на 24 октомври

Какво утешение има още в самото име на тази икона!

То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.

Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род,породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: 

128 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В РУСИЯВ Донецк (Украйна) беше намерена древна икона на  Христа Спасителя, която в края на XIX век се прославила с многобройни чудеса на изцеления в с. Малая Чернетчина, Сумски окръг, Харковска губерния, съобщава Донбасс Православный.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре