Tselitelnitsa Всемирното Православие - ИКОНАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА “ИЗЦЕРИТЕЛКА”

Иконата Пресвета Богородица “Изцерителка” e eдно от най-древните изображения на Пресвета Богородица. Тя е била изрисувана по времето на света равноапостолна Нина (IV в.), просветителката на Грузия и днес тази икона се пази в Цилканския манастир в Каталиния. Копие на грузинското изображение е създадено в Русия и е поставено  в Алексеевския женски манастир в Москва. Днес то може да бъде видяно на лявата стена до олтара в храма “Възкресение Христово” в Соколники  (източен административен окръг на гр. Москва).

Иконата е известна с това, че още от XVIII в.  извършва многочислени чудотворения.  В своята книга “Руно Оросено” св. Дмитрий Ростовски разказва, че един духовник на име Викентий Булвински, който служил в Невернинската църква, при всяко влизане и излизане от храма се прекланял на колене пред образа на Божията Майка и произнасял молитвата:

Богородице Дево, радвай се!

Благодатна Марие, Господ е с Тебе!

Благословена си Ти между жените

и благословен е плодът на Твоята утроба,

защото си родила Спасителя на нашите души.

 

Случило се така, че той се разболял сериозно –  изпитвал силна болка в езика и не  само че не можел да говори, но дори губел съзнание. Тежко страдайки, духовникът наум си казвал молитвата и изведнъж до главата си видял прекрасен юноша, който със силно състрадание се взирал в него. Това бил неговият ангел – хранител. Ангелът започнал да моли Пресвета Богородица за изцеление на страдащия от жестоката болест. В отговор на горещата молитва се явила самата Божия Майка и оставила знамение за своята безмерна любов и милост: болният получил пълно изцеление, веднага отишъл в църквата и, заставайки на клироса заедно с пеещите, хвърлил в недоумение всички наоколо.

Текст с подобно съдържание е записан и в долната част на иконата, а отстрани, по подобие на рамка, са изобразени светите мъченици безсребърници Козма и Дамян, свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски, мъченик Кирик и св. Иулита.

Записани са хиляди чудеса, които са се случили по милостта на Пресвета Богородица пред нейното изображение. Едно от тях датира от 1682 г. и е засвидетелствано от дъщерята на свещеник от Коломен, която получила пълно изцеление, след като страдала от неизличима болест на гръбначния стълб.

И до днес хиляди православни християни се стичат за молитва пред иконата, за да измолят от Божията Майка лек за тежки болести, за плодовитост, за лечение на болно дете.

В Русия съществува традицията болнични заведения да бъдат освещавани в чест на иконата Божията Майка Изцерителка, а боледуващите имат възможност да се помолят за изцеление на душата и тялото си.

 

Всяка молба чува Пресвета Богородица, която е отправена към нея с много любов и почитание.  Тя милостиво откликва на нашите молби, за да ни помогне в трудности и изпитания и да ни избави от злини.

 

МОЛИТВА КЪМ ИКОНАТА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА  “ИЗЦЕРИТЕЛКА”

Приеми, о Всеблагословена и Всемощна Владичице Богородице Дево, тази молитва, със сълзи принасяна към Тебе, от твоите недостойни раби, песен на Твоя целебоносен образ, отправена с умиление,  към Тебе Всемогъща и  приемаща нашата молба. С чието моление  се получават помощи, скърби облекчаващи, на немощните здраве даруващи, разслабените и болните изцеляващи, от бесноватите бесове изгонващи, нападаните от беди избавящи, прокажените очистващи и малките деца милващи: и още, Владичице Богородице, от окови и тъмници освобождаващи и всякакви различни страсти лекуващи:

Всичко е възможно по Твоето ходатайство пред Твоя Син, Христа Бога нашего. О, възпявана Майко, Пресвета Богородице! Не преставай да се молиш за нас, недостойните Твои раби, славещи Те и почитащи Те, и покланящи се с умиление на Пречистия Твой образ, и надежда имащи несломима и вяра несъмнена в Тебе, Приснодево Преславна и Непорочна, сега, и винаги, и во веки веков! Амин!