170081.p Всемирното Православие - РЯДКА ИКОНА СЕ ВРЪЩА В ПЕТЕРБУРГ В Санкт Петербург ще бъде върната рядката православна икона на Божията Майка "Отрада и Утешение", изчезнала по време на съветското управление. Както съобщава ИТАР-ТАСС, става дума за копие на иконата, пазена във Ватопедския манастир на Атон, което било предадено през XIX век на Възкресенския Новодевичи манастир.

 

В съветско време иконата се изгубила и дълго време се смятала за безследно изчезнала, но неотдавна била намерена в Рязанска област. По надписа върху обратната страна било установено, че принадлежи на петербургската обител. На 27 април образът на Богоматер ще се върне на историческото си място.

Заедно с тази икона от Рязанска област в Санкт Петербург ще бъдат донесени реликви от Свято-Успенския Вишенски манастир, свързани с паметта на светителя Теофан, Вишенски затворник – раката с неговите мощи и иконата на Казанската св. Богородица. Те ще бъдат в града от 26 април до 11 май и вярващите ще могат да им се поклонят в Новодевичия манастир, в подворието на Оптина пустиня, както и в един от домовете за сираци в Петербург, градските болници и следствения изолатор № 5. От 12 до 18 май реликвите ще бъдат изложени в Покровския събор на гр. Гатчина.

Донасянето им в Петербург е свързано с предстоящия юбилей - 200-годишнината от рождението на св. Теофан Затворник, който Руската православна църква ще отбележи през 2015 г. Светителят е бил свързан със Санкт Петербург - в средата на XIX век той е бил тук преподавател, а след това и ректор на Духовната академия, главен редактор на академичния журнал „Християнско четене” ("Христианское чтение"), а после, вече в сан епископ, неочаквано отишъл на покой във Вишенския манастир и прекарал 22 години в доброволен затвор. През 1988 г. Руската православна църква го канонизира като автор на богословско-публицистични трудове, повлияли върху възпитанието на няколко поколения вярващи.