126686.p.jpg?0 Всемирното Православие - СЛЕД 283 ГОДИНИ ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА ОДИГИТРИЯ СЕ ВЪРНА ВЪВ ВАТОПЕД

На 22 юли 2013 г. иконата на Божията Майка Одигитрия се върна в светогорския манастир Ватопед, след като през 1730 г. изчезнала от обителта, съобщава Аgionoros.ru.

След някое време монасите забелязали, че иконата се намира в манастира Ксенофонт. Братството на Ксенофонт не знаели как иконата се е оказала в тяхната обител и я върнали обратно във Ватопед. Но иконата отново изчезнала и пак била намерена в Ксенофонт. Тогава ватопедските иноци разбрали, че Божията Майка желае да остане там. Поклонили й се, изпели пред нея тропари и молитви, след което взели решение постоянно да изпращат в манастира Ксенофонт восък и елей за иконата. От този момент я нарекли «Одигитрия» (гр. ????????? — Посочваща пътя или Пътеводителка).

На 22 юли т.г. при портите на св. обител светинята била посрещната от настоятеля на манастира архимандрит Ефрем, игумена на манастира Пантократор архимандрит Гавриил и братята от манастира Ватопед. Иконата била тържествено пренесена в съборния храм „Благовещение на Пресвета Богородица”.


Атон, 29 юли 2013 г.