ikona skoropuslushnicaЧудотворното изображение на Пресв. Богородица "Скоропослушница" се намира в манастира "Дохиар", където за пръв път била явена благодатна му сила. В средата на XVIIl в. в манастира живял монах на име Нил, който имал за послушание да помага в трапезарията.

Той често минавал край иконата и веднъж, когато преминавал от там с подпалките, с които осветявали трапезата, чул глас от иконата да не минава от там с тези подпалки и да не унижава иконата.  Монахът решил, че това е някаква шега на братята и забравил за този случай и продължил да го прави по същия начин.  След определено време той отново чул гласът и веднага ослепял.

След като се разкаял, монахът паднал на колене и цяла нощ, до идването на монасите, молил Пресветата Дева за прошка. Когато монасита узнали за случилото се, от страх се поклонили на чудотворната икона, запалили до нея кандило и всяка вечер кадили с тамян. Нил, от своя страна, решил да не престава да се моли, докато не измоли изцерението си, и скоро се случило чудото - той напълно оздравял.

Докато стоял на колене пред иконата, той чул познатият глас:

"Всички, които прибягват към мен с благоговение, ще им бъда закрилница и молитвите им ще бъдат изпълнени от Сина ми и Бог Мой, заради Моето ходатайство пред Него, така че, от сега тази икона ще се нарича Скоропослушница, защото бързо ще получат милост и изпълнение на молитвите тези, които и се покланят ".