arxx Всемирното Православие - МАЙКАТА НА ВСИЧКИ – ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА (2)Ако проследим световната история, ще видим, че няма имена на човеци така славени, както това на Пресвета Богородица. Името на майката на кой пълководец, цар, философ или учен има такава известност, като това на майката на Господа Иисуса Христа?

Тя е майка на всички каещи се грешници. Обича ги в името на Своя Син и наш Бог, Който е дошъл на земята да спаси грешниците, за тях и понесе Голготския кръст и със славата на Възкресението ги спасява от греха и вечната смърт.

Тя, Пресветата Дева Богородица, е майка на всички страдащи по света вярващи в Христа. Страданията в тоя живот са много и най-различни; радостите са толкова малко и изчезват бързо, както пеперудата изхвръква из ръката на детето, като разтвори длан, за да я види. Но има ли човек, който да е изпитал страдания, по-големи от тия, които е изпитала майката на Господа Иисуса Христа? Кое майчино сърце би могло да изтърпи гледката на Голготския кръст безропотно, без да възроптае, да търпи с болка на сърцето ругатните, които са се сипели върху нейния Син и Бог? Не напразно великите художници я представят като майка на скръбта.

Пресвета Дева Мария – Богородица, е майка на всички вярващи в Христа, нейния Син и наш Бог; обича ги в името на любовта им към Него, съзнаващи значението на великото Му дело за спасение на човешкия род от греха и смъртта.

И колко хубаво и мило е за човека да знае, че на небето има едно майчино сърце, близо до престола на Всевишния Бог – сърце нежно, чувствително, откликващо се на най-малкия призив на молитва, сърце, което обича всички – и праведни, и грешни!

Ето защо най-великите поети, писатели, благодатно озарени творци на художественото слово на нея са посветили творби на своето словесно перо. Най-великите художници ней са посветили четката на своята талантлива ръка, за да представят лика ѝ в неземна красота. Това е сърцето на Пресветата Дева Мария, майката на нашия Господ Иисус Христос.

 

+   +   +

 

През годината има много празници, посветени на Божията Майка. Най-големият от тях е Успение на Пресвета Богородица, наричана от народа Голяма Богородица. За важността на празника свидетелства предшестващият го двуседмичен пост (от 1/14 до 15/28 август), който по строгост се доближава до Великия пост.

Така с помощта на Пречистата Дева Мария и след личния ни постнически подвиг – телом и духом (с покаяние и изповед при духовника), да пристъпим към светите Христови Тайни за живот вечен, амин.

 

 

Горе: Йерусалимската икона на Божията майка в гробницата ѝ в Гетсимания

сн. www.vimaorthodoxias.gr

 

 

 +   +   +

Източник: Траянополский епископ Иларион, из „Всевъзпяваната Света Богородица“, издателство ПИК, Велико Търново, 2001 г.