Икуменизъм

aserafim-serg Всемирното Православие - ИкуменизъмТук ще се спрем по-специално върху 10 и 45 Апостолски правила. Те изрично забраняват — под страх на отлъчване от Църквата — да влизаме в молитвено общение с отлъчените от църковно общение. Ето как е формулирано 10 Апостолско правило: Ако някой се помоли с отлъчен от църковно общение, макар и в къщи, да бъде отлъчен".


14364660_10209531120248997_3426369846139973515_n Всемирното Православие - ИкуменизъмКакви сериозни проблеми разтърсиха вътрешно-православните отношения във връзка с неотдавнашния диалог с папиститеКъм каква фанариотска позиция се придържа непосредствено избраният от Вселенския патриарх Високопреосвещен Телмируски митрополит?

cbc9cb7c14ecc3907a6a5a7508b70851 Всемирното Православие - Икуменизъм

Предстоящият Всеправославен събор, провеждащ се в момента на о. Крит, стана причина Православната църква отново да отстоява чистотата на Православното учение и да се изправи срещу опитите да бъде утвърдена всеереста (преп. И. Попович) на днешните времена – икуменизмът. Както се видя от позициите на Светите синоди на редица Поместни православни църкви, а също и на Свещения Кинотис на Света Гора Атон, повод за безпокойство се явяват разписаните в документите икуменистични идеи, които се разминават с учението на Църквата.

O.Dimitrii%20Zografski Всемирното Православие - Икуменизъм-     Отче, Страстната седмица, Възкресение и Светлата седмица бяха белязани от смущаващите действия на един Божи служител в катедралния храм „Александър Невски“. Нормално ли е това?

-       В никакъв случай. Но аз ще ви кажа кое за мен като духовник е най-смущаващо, защото предполагам, че Вие сте възмутен само от зарята на Великден.

-       Не става дума само за зарята, а за няколко необичайни неща. На Разпети петък гвардейци са носели плащеницата под музика на Шопен, литургията на Велика събота е била отслужена в средата на църквата, марш на Ботев по време на Великден...

Притча о корабле Спасения.Господ ни заповядва да влезем през тесните врата, „защото широки са вратата и просторен е пътят, който води към погибел, и мнозина са, които минават през тях; защото тесни са вратата и стеснен е пътят, който води в живота, и малцина ги намират.“ (Мат. 7:13-14). Ето защо е добре да различаваме, какви точно двери - широки или тесни, се отварят пред нас, и към какво ни водят те.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре