179456.p Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИУСТИН (ПОПОВИЧ) На 12 юни в Сърбия, в манастира Челие, носещ името на светите Архангели, са били открити мощите на преподобни Иустин (Попович), великия богослов, изповедник и апологет на православната вяра през ХХ век, съобщава сайтът apologeticum.ro.

 

Светите му мощи са били положени в рака за открито поклонение. По такъв начин вярващите, стичащи се все повече и повече в манастира Челие, за първи път са могли да се поклонят пред тях.

Сръбският патриарх Ириней заедно с около 15 000 вярващи от различни страни са взели участие в пренасянето на мощите на изтъкнатия деятел на Сръбската православна църква през XX век, богослов и проповедник, преподобни Иустин (Попович).

Раката с мощите на светителя са били тържествено поставени в новата църква на девическия манастир Челие в Сърбия, съобщава AgionOros. На тържеството в Челийския манастир, чийто духовник в продължение на повече от 30 години е бил Иустин (Попович), през миналия уикенд са пристигнали църковни делегации и вярващ народ от Русия, Гърция, Грузия, Румъния, Кипър, Швейцария, Германия, Черна Гора, Босна, САЩ и други страни, както и от Света Гора - Атон (делегацията била водена от проигумена на Хилендарския манастир архимандрит Методий).

Божествената литургия била отслужена от Сръбския патриарх Ириней в съслужение с 20 епископи – представители на всички поместни Православни църкви, а също и голям брой свещеници и дякони.

Църквата, в която са пренесени мощите на светителя, била построена съгласно завещанието му и по негови собствени чертежи със средства, получени от продажбата на многобройните издания на книгите му, преведени на десетки езици.

Удивен от броя на вярващите и официалните лица, пристигнали по този повод в манастира Челие, Сръбският патриарх Ириней определил пренасянето на мощите на авва Иустин като събитие от вселенски мащаб за Църквата.

Архимандрит Иустин (Попович; 25 март / 7 април 1894 — 25 март / 7 април 1979 г.) е канонизиран с решение на Архиерейския събор на Сръбската православна църква на 29 април 2010 г. в лика на преподобните отци. Паметта му се чества на 7 април и 12 септември по н. ст.

 

179460.p Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИУСТИН (ПОПОВИЧ)

 

 

 

 

 

 

 

 

179458.p Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИУСТИН (ПОПОВИЧ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179457.p Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИУСТИН (ПОПОВИЧ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179459.p Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ИУСТИН (ПОПОВИЧ)

 

 

 

 

 

 

 


По материали от www. pravoslavie.ru