03%20(2) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)На 11 юни 2013 г. Братството при катедралния храм „Света Неделя" организира поклонение в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий" за ученици от началните класове на 20-то основно училище „Тодор Минков" в гр. София. Те всяка година посещават катедралния храм, водени от своята ръководителка – г-жа Руска Желева Тошева. Същата е завършила Богословския Факултет на Софийския Университет, а след това е специализирала със степен „магистър" във Великотърновския Университет, специалност „финанси".

 

(От 30 години г-жа Тошева е служител на Светия Синод на Българската Православна Църква и е съпруга на г-н Емануил Тошев, уредник на Националния Църковен Историко-Археологически Музей към Светия Синод). От близо 20 години г-жа Тошева преподава предмета „религия" в 20-то и 41-во училище в столицата, като децата от 20-то училище изучават предмета по един час седмично от 1-ви до 6-ти клас, по одобрена програма от Министерството на Образованието и Науката.

При миналогодишното посещение на учениците в катедралния храм „Света Неделя", председателят на църковното настоятелство – ставроф. свещеноиконом Мина Минчев им обеща да организира за тях поклонение в Клисурския манастир, което се осъществи в края на този срок. Отец Мина лично обезпечи и средствата за това пътуване, а малките поклонници бяха придружавани от дякон Петър от митрополитската катедрала. В това пътуване участваха 10 деца, наградени на XII национален конкурс „Бог е любов", и за тях това бе своеобразна награда за активното им участие, положеното старание и получените отличия в конкурса. Останалите деца бяха от пети и шести клас на 20-то училище, като в тези паралелки г-жа Тошева организира в една от съботите на месеца т.нар „изнесено обучение", т.е. посещение на различни столични храмове и манастири около София.

Групата от 45-ма малки поклонници се отправи към Клисурския манастир около 7.45 ч. сутринта и с една кратка почивка стигна в светата обител около 11 ч. преди обед. Още със слизането си от автобуса децата бяха посрещнати от сестрите монахини и от техния духовен надзорник – протосингела на Видинската света митрополия – архимадрит Антим. Монахините са българки от Вардарска Македония, които с благословението и съдействието на Величкия епископ Сионий преминаха към Българската Православна църква след църковния разкол в Македония и създалото се духовно безпокойство и непоносима ситуация, вследствие от политизирането на църковния климат там.  Заедно с още една сестра от София те образуват необикновено монашеско сестринство.

Отец протосингелът съпроводи децата до съборния храм „Св. св. Кирил и Методий”, където им разказа историята на манастира и на самия храм. Светата обител, която е най-голямата във Видинска епархия и е четвърта по големина в България, има интересна история, водеща началото си от времето на Втората българска държава (1240). Във времето на османското господство манастирът претърпял многобройни набези и дори няколко опустошения. Още в XV в. той бил разрушен от турците и за дълго останал необитаем. През 1742 г. бил възстановен с дарения от клисурци, но 40 г. по-късно отново бил разрушен. През 1862 г., по време на празника на светите братя Кирил и Методий, светата обител била нападната от башибозука на берковския паша Юсуф бей и била плячкосана. Избити били над сто и двадесет души, а самият манастирски комплекс бил опожарен и сринат.

В близък до сегашния си възрожденски стил манастирът бил възобновен от двама ктитори: Илия Стоянов от с. Драганица и Александър Дамянов (архим. Антим) от Берковица. През 1891 г., три години след освобождението на България, новопостроеният храм „Св. Св. Кирил и Методий" бил осветен. Той представлява величествена постройка, приличаща на базилика с купол и открит притвор, от двете страни на който са разположени две високи камбанарии. Иконостасът е истинско творение в българското възрожденско изкуство (дело на майстор Стойчо Фандъков), а по-голямата част от иконите му са нарисувани от Никола Образописов. Храмът бил реставрирани през 1936-1937 година, в който вид е запазен и до днес. Стенописите са дело на Господин Желязков, ученик на руския художник-живописец Иля Репин и проф. Георги Богданов.

Малките поклонници разгледаха подробно съборния храм „Св. св. Кирил и Методий", запалиха свещичка за здраве и си накупиха сувенири за спомен от този паметен за тях ден. След това се спуснаха към параклиса, намиращ се в двора на манастира, недалеч от съборния храм. Параклисът носи името на „Св. Николай Чудотворец", както се е наричал манастирът през Средновековието. Той бе построен и изписан преди няколко години. След като се поклониха на свещените икони и изпяха тропара на Възкресение Христово, всички се оправиха към музея при манастира, осветен миналата година лично от Видинския митрополит Дометиан. Музеят показва изключителни експонати не само от светата обител, но и от Видинската света митрополия като: одеждите на първия български екзарх – Антим и неговата сребърна корона; лични молитвени реликви на първия игумен на светата обител, както и неговия кръст, изработен през 1791 г. в Русия; свето Евангелие отпреди близо век и половина с обков от злато и сребро; много реликви от други храмове, останали в наследство на Клисурския манастир. Нагледно е представена и богатата история на светата обител, изпълнена с много дати и имена на всички игумени с техните братства. След това децата посетиха и ателието, където сестрите изографисват икони, под ръководството на игуменката – майка Таисия. Сестра Сиония подробно обясни на децата технологията на изписване на свещените изображения и ползваните за това материали.

Архимандрит Антим покани всички поклонници на обяд в трапезарията, където сестрите монахини бяха приготвили зрял боб, туршия и сладки. Веднага след прочитането на благодарствената молитва по-нетърпеливите се втурнаха навън, за да разгледат останалите жилищни сгради и стопанството, обградени от чудесно поддържания вътрешен двор. След това всички поеха към аязмото над манастира, посветено на загиналите от османските поробители братя на светата обител. Повечето  продължиха разходката си по пътя над аязмото, но поради смрачаващото се време побързаха да слязат към манастира, където да се приютят от задаващия се дъжд. Точно в 14.45, минути преди да завали, всички поклонници се качиха в автобуса, за да се върнат щастливи и обогатени с впечатления и добро настроение в домовете си.

 

 

01%20(2) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06%20(2) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07%20(3) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20%20(2) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27%20(2) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30%20(1) Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38 Всемирното Православие - ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 20-то ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ В СТОЛИЦАТА В КЛИСУРСКИЯ МАНАСТИР „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” (11 ЮНИ 2013 Г.) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

София, 12 юни 2013 г.