Посещение в България на Патриарх Вартоломей I

nikolai Всемирното Православие - Посещение в България на Патриарх Вартоломей IОбични в Господа братя и сестри,

Мнозина наши клирици и миряни, както и представители на редица медии, се обърнаха към мен през последните дни с молба да чуят становището ми във връзка със събитията, случили се в хода на посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и да потърсят по-специално отговор на въпроса защо едно посещение, което трябваше да бъде свидетелство на братската любов в Христа между архипастири на Православната църква, празник на вярата и пример за солидарността на православния свят, се превърна в причина за толкова дрязги и нелицеприятни коментари.

250px-Pavlov_Plamen Всемирното Православие - Посещение в България на Патриарх Вартоломей IИсторикът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с искането на Вселенския патриарх Вартоломей I България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Фокус:По време на посещението си в България Вселенският патриарх Вартоломей I поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Основателно ли е подобно искане?

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре