______________%2027%2001%202016 Всемирното Православие - КОМЮНИКЕ НА СИНАКСИСА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ПРЕДСТОЯТЕЛИ В ШАМБЕЗИПо покана на Светейшия Вселенски патриарх г-н Вартоломей в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, се проведе срещата на предстоятелите на православните автокефални църкви от 21 до 28 януари 2016 г.

Присъстваха предстоятелите: Цариградски Вартоломей, Александрийски Теодор, Йерусалимски Теофил, Московски Кирил, Сръбски Ириней, Румънски Даниил, Български Неофит, Грузински Илия, Кипърски Хризостом, Албански Анастасий, Чешки и Словашки Ростислав. Бяха възпрепятствани да присъстват Блаженейшите Антиохийски патриарх Йоан и митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава по здравославни причини, както и Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним – по лични причини. Но те бяха представени чрез официални представители на своите църкви.

Предстоятелите на православните църкви се събраха, за да довършат въпросите за Светия и велик събор. В рамките на срещата в неделя, на 24 януари, беше извършено всеправославно съслужение в ставропигиалния храм „Свети Павел“ при предстоятелството на Вселенския патриарх и съслужението на блаженейшите предстоятели и ръководители на делегации на православните църкви, с изключение на ръководителя на делегацията на Антиохийската църква.

По време на срещата заседанията протекоха в дух на братска обич в Христос и на истина, съгласие и разбирателство. Предстоятелите потвърдиха своето решение да се свика Светият и велик събор, като се уточни това да стане в Православната академия в Крит от 16 до 27 юни 2016 г. За тази цел предстоятелите смирено призовават благодатта и благословението на Троичния Бог и просят горещите молитви на изпълнението на Църквата, на клирици и миряни, през времето до Светия и велик събор и по време на неговата работа.

Официално одобрените теми за внасяне в Светия и велик събор и за приемане от него са: Мисията на Православната църква в съвременния свят, Православното разсеяние (диаспора), Автономията и начинът на нейното провъзгласяване, Тайнството брак и препятствията за него, Важността на поста и спазването му днес, Отношения на Православната църква с останалия християнски свят. По решение на предстоятелите всички одобрени текстове ще бъдат публикувани.

Предстоятелите решиха също да се създаде всеправославен секретариат, одобриха правилник за работата на събора, приеха участие на инославни наблюдатели при откриването и закриването на заседанията и решиха за съвместно поемане на разходите по събора.

Освен това предстоятелите дадоха израз както на своята подкрепа за преследваните християни в Близкия Изток, така също и на продължаващата тревога за участта на отвлечените двама митрополити – Павел Язиги от Антиохийската патриаршия (роден брат на патриарх Йоан Х – б. р.) и Григорий Йоханна Ибрахим от Сиро-яковитската църква.

Работата на срещата завърши в сряда, 27 януари 2016 г., вечерта със заключително слово на нейния председател Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей.

В Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, 27 януари 2016 г.

От секретариата на свещената среща